Novi lijekovi na listama HZZO-a, krenule kontrole bolovanja

Novi lijekovi na listama HZZO-a, krenule kontrole bolovanja

7.10.2016. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Antibiotik fosfomicin za liječenje urinarnih infekcija, bosutinib za liječenje kronične mijeloične leukemije i zonisamid za liječenje epilepsije tri su nova lijeka uvrštena na Osnovnu listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), priopćeno je u četvrtak iz HZZO-a.

Tri nova lijeka na Osnovnu listu i pet novih lijekova na Dopunsku listu lijekova HZZO je uvrstio na redovnoj sjednici Upravnog vijeća te time proširio spektar lijekova koji osiguranici i oboljeli mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Na Dopunsku listu lijekova uvrštena je kombinacija sakubitrila s vasartanon za liječenje kroničnog zatajenja srca, kombinacija empagliflozina s metforminom za liječenje šećerne bolesti, spolni hormon nomegestrolacetat s estradiolom, kombinacija solifenacina s tamsulozinom za liječenje benigne hiperplazije prostate i kombinacija tramadola s dekskteoprofenom za liječenje boli.

Na liste su uvrštene dodatno i generičke i kliničke paralele, te novi oblici ili nova pakiranja već postojećih lijekova u listi (na Osnovnu listu lijekova 31 lijek u 60 pakiranja, a na Dopunsku listu 10 lijekova u 18 pakiranja), kažu u Zavodu.

Veći izbor istovrsnih ortopedskih pomagala uz uštede

U Popis pomagala HZZO-a uvrštena su nova istovrsna cjenovno povoljnija pomagala, te su uređene smjernice zbog lakše opskrbe pomagalima i povećanje dostupnosti ortopedskih i drugih pomagala.

Među novim pomagalima uvrštenima na popis nalazi se uređaj za potpomognuto disanje (CPAP), ortoza za vratnu kralješnicu (Philadelphia), modularna dječja invalidska kolica za prilagodbu i pozicioniranje, koncentrator kisika za kućnu uporabu i sterilna gaza impregnirana vazelinom kao i dodatne konfekcijske veličine pomagala za urogenitalni sustav.

Efikasnije kontrole bolovanja

U prvih šest mjeseci zabilježen je i porast ukupne stope bolovanja u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 0,04. Pritom je smanjena stopa bolovanja na teret poslodavca (-0,1), dok je porasla stopa bolovanja na teret HZZO-a (+0,14).

Ukupna stopa bolovanja u prvom polugodištu 2016. godine iznosila je 3,18; na teret poslodavca 1,42, a na teret HZZO-a 1,76.

Iz HZZO-a poručuju da su u svim dijelovima Hrvatske, počeli efikasnije provoditi redovne, te izvanredne kontrole bolovanja.

Upravno vijeće HZZO-a prihvatilo je i izvješću o radu Sektora kontrole i kvalitete HZZO-a za prvih šest mjeseci 2016. godine, tijekom kojih je provedeno 2019 kontrola ugovornih partnera HZZO-a, a u 60 posto slučajeva utvrđeno kršenje ugovornih obveza.

U 635 slučajeva ugovorni partneri dobili su opomenu s naplatom štete, 171 opomena bila je s novčanom kaznom, 53 opomene s novčanom kaznom i naplatom štete, te 9 opomena pred raskid ugovora, a pokrenut je i jedan postupak za raskid ugovora,  navodi se u priopćenju HZZO-a. (Hina)

 

 

hzzo kontrole bolovanja bolovanje zdravstvo liste lijekova