Novi kružni tok uređuje se u mediteranskom stilu

Novi kružni tok uređuje se u mediteranskom stilu

18.4.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Radovi se primiču kraju, sigurniji ulaz i lakše prometovanje novim kružnim tokom na ulazu u naselje Rabac jedna su od obilježja ove vrijedne investicije. No, ono što sigurno pobuđuje zanimanje jeste sami izgled kružnog toka, tj. njegovo hortikulturno uređenje koje se odrađuje ovih dana, a očekuje se da je uređenje gotovo sutra, u  petak 18. travnja.

Uređenje obavlja trgovačko društvo 1. MAJ d.o.o. Labin, a uređenje ovog kružnog toka biti će u mediteranskom stilu, tj. zasađeno je mediteransko bilje koje dobro podnosi sušna razdoblja, a boje koje se upotrebljavaju jesu zelena, siva i bijela.

Zanimljiva je priča oko samog uređenja i dijelova kružnog toka te što ona predstavljaju. Tako će donji dio, onaj najuočljiviji biti uređen u obliku mora s tri barke. Iza njega slijedi jedan bijeli pojas koji predstavlja rivu,  a za njom povišeni dio koji predstavlja brda našeg podneblja obrasla mediteranskim biljem.

U istočnom će dijelu kružnog toka biti postavljen stup visok dva metra kojeg je izradila radiona trgovačkog društva 1. MAJ-a, te će on predstavljati svjetionik, a biti će ispunjen mahovinom koja zadržava vlagu. Bjelina rive postići će se cvjetovima Begonie, koji će također rasti po ovom stupu. Oblik tri barke bit će sačinjen od biljke Teucrium, dok će more predstavljati Malč – drvena sječka. U dijelu koji predstavlja kopneni dio sade se obalni i puzeći ružmarin i druge mediteranske trajnice.

Osim samog kružnog toka radovi na uređenju okoliša izvode se i na dijelu prometnice gdje je sagrađen novi potporni zid, te prostori ispod starog zida, tj. prostora ceste kojom se prije dolazilo na raskrižje. Uz novi potporni zid sadi se ukupno 75 jasmina bijele boje koji se penju po zaštitnoj žici, a zemljište ispod starog zida krase tri bijela i dva roza oleandra, dok po tlu rastu plave Vince.

kružni tok rabac prvi maj komunalno