Nove prevare: provjerite, kruže lažni e-mailovi dviju banaka za internet bankarstvo!

 Nove prevare: provjerite, kruže lažni e-mailovi dviju banaka za internet bankarstvo!

4.3.2020. // iPress // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Nacionalni CERT izdao je kritično upozorenje svim korisnicima internetskog bankarstva u Hrvatskoj zbog aktivne phishing kampanje koju su primijetili. Stranice su vjerna kopija originalnih stranica internet bankarstva te djeluju sasvim legitimno.

Kako ističu, trenutačno su u tijeku phishing kampanje usmjerene prema korisnicima dviju poznatijih hrvatskih banaka. O kojim je točno bankama riječ, nisu otkrili.

Poruke elektroničke pošte koje se šalju prema korisnicima sadrže phishing URL do lažne stranice internetskog bankarstva. Stranice su vjerna kopija originalnih stranica internetskog bankarstva te djeluju sasvim legitimno. Korisnicima se savjetuje dodatan oprez pri upisivanju podataka kako ne bi došlo do gubitka novčanih sredstava, upozoravaju iz CERT-a.

Dodaju kako još uvijek nije jasno koji je krajnji cilj tih kampanja. Zasad je sigurno da će svi oni koji nasjednu na prevaru ostati bez osnovnih osobnih podataka, a to bi moglo dovesti do još ozbiljnijih problema u budućnosti.

Savjetujemo svim korisnicima internetskog bankarstva povećani oprez uz obveznu provjeru adrese stranice na koju upisujete pristupne podatke, ističu iz CERT-a.

Možemo dodati kako je najbolje uopće ne klikati na linkove koji se pojavljuju u e-mailu, već otići direktno (upisivanjem adrese u pregledniku) na stranice internetskog bankarstva i u njihovu sandučiću provjeriti postoje li kakve poruke i upozorenja.

Iz nacionalnog CERT-a ističu kako su poslali prijavu stranom pružatelju usluge udomljavanja internetskih stranica na čijem se poslužitelju nalazi lažna stranica kao i davatelju usluga preko čijeg se poslužitelja elektroničke pošte poruka distribuira. (iPress)

internet prevara prevara lažni e mailovi