Nove plaže - nove opasnosti od požara

Nove plaže - nove opasnosti od požara

20.5.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Sve više kupača dolazi u Prtlog i Rabac na plaže od uvale Prižnja do Golobijere pa ta područja postaju potencijalni izvori požara koje ne bilo lako gasiti zbog uskih pristupnih putova, rečeno je na jučerašnjoj koordinaciji načelnika stožera Zaštite i spašavanja Labina i općina Raše, Sv. Nedelje, Pićna i Kršana te predstavnika uključenih službi.

Sjednica je sazvana zbog pripreme turističke i protupožarne sezone, koja počinje prvog dana lipnja i traje do kraja rujna. Prvi put je na sastanku prisustvovao predstavnica Šumarske savjetodavne službe, revirnica Ana Milat. Služba je osnovana 2006. godine radi unapređenja gospodarenja šumama i šumskim zemljištem u privatnom vlasništvu. Kako je istaknuo zapovjednik Javne vatrogasne postaje Darko Vitasović, važno je vlasnike educirati i animirati za čišćenje šuma i šumskih putova jer planovima zaštite od požara nedostaje uključenost i tih područja.
Profesionalni vatrogasci uskoro će nadzornim kamerama pridodati dvije meteorološke postaje i moderni softver te će tako dobiti IPNAS - inteligentni protupožarni nadzorni sustav koji omogućuje automatsko prepoznavanje dima i određivanje strategije gašenja. Počet će i opremanje dobrovoljnih vatrogasnih društava nezapaljivom odjećom, a prvi će je dobiti Kršanci.

R. S.

požar opasnost ana milat stožer zaštite i spašavanja plaže rabac turizam kupapnje darko vitasović