Nove ceste, završetak gradnje Doma za starije, početak gradnje novog vrtića, sportskog kompleksa…Valter Glavičić: BUDIMO SPREMNI NA PUNO PRAHA I BUKE IDUĆIH GODINA

Nove ceste, završetak gradnje Doma za starije, početak gradnje novog vrtića, sportskog kompleksa…Valter Glavičić: BUDIMO SPREMNI NA PUNO PRAHA I BUKE IDUĆIH GODINA

29.11.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nacrt novog labinskog gradskog proračuna nešto je veći od 136 milijuna kuna, a može se kazati da je vrlo usmjeren k brojnim investicijama i kapitalnim projektima: novim cestama, završetku gradnje Doma za starije, početku gradnje novog vrtića, sportskog kompleksa itd.


- Od većih zahvata u planu su nastavak obnove prometnice kroz Kapelicu, obnova Pulske ulice, ali i prometnica kroz naselje Ripendu. Investicija u cestu na Kapelici nastavak je ulaganja ŽUC-a i Grada Labina u kompletnu sanacije prometnice nakon što su na proljeće završeni radovi na dijelu od rotora Kapelica do skretanja za Kanfareliće u dužini od 1,4 kilometra. Trenutno teku radovi prve faze na 200 metara dugoj dionici ove prometnice čime se do kraja godine završava prva faza vrijedna 5,5 milijuna kuna, kazao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.


Obnova Spomenika rudaru

U nacrtu proračuna za iduću godinu vidljivo je da se iduće godine nastavlja s radovima koji uključuju sanaciju i rekonstrukciju prometnice te izradu nogostupa na dijelu od skretanja za Kanfareliće do Morčaki tako da će ovo naselje dobiti kompletno obnovljenu prometnicu uz novi nogostup i ostalu potrebnu infrastrukturu. Pulska ulica, jedna od najprometnijih ulica u Labinu također kreće s obnovom nakon što je neko vrijeme zahvat odgađan od strane Hrvatskih cesta zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa što je tijekom 2021. godine riješeno. Nositelj radova na rekonstrukciji Pulske ulice kao dijela državne ceste D66 bit će Hrvatske ceste, a Grad Labin u cijeloj investiciji sudjeluje u dijelu javne rasvjete za što je u novom prijedlogu proračuna osigurano 190 tisuća kuna.


Također, jedna od prometnica koja iduće godine započinje s obnovom je ona u naselju Ripenda, od "mostića" do spomenika palim borcima. Jednako tako, Grad Labin osigurao je sredstva i za nastavak radova na obnovi Istarske ulice kroz Kature koja će biti obnovljena do osnovne škole. Sljedeće godine započinje završna obnova Spomenika rudaru borcu. U tri godine planirano ulaganje u ovo prekrasno zdanje iznosi 4 milijuna kuna, a u 2022. za isti je osigurano milijun kuna.


S obnovom Spomenika rudaru borcu ne prestaju aktivnosti oko turističke valorizacije rudarske baštine. Sljedeće godine osigurana su sredstva u iznosu od 556 tisuća kuna za projekt dizala u sklopu rudarskog tornja i rekonstrukcija rudarskog okna kroz koje se lift spušta u podzemlje. Za iduću godinu izdvojena su značajna sredstva kako bi se izradila projektna dokumentacija za obnovu infrastrukture i popločenje parternih površina u starogradskoj jezgri.


Popločenje starogradske jezgre

- Ovih dana izlazi natječaj, lokacijska dozvola je dobivena, usuglašeno je sve s konzervatorima te vjerujem kako ćemo uz izradu glavnog projekta već krajem iduće godine imati građevinsku dozvolu i početkom 2023. krenuti s obnovom. Radi se o kompletnoj parternoj obnovi uz svu potrebnu infrastrukturu, a prvi dio koji bi krenuo u realizaciju odnosi se na dio od vrata Sanflor do Uskočkih vrata, Ulicom Martinuzzi preko Starog trga do Fortice. Ovaj višemilijunski zahvat sigurno je potreban Starom gradu i bit će realiziran kroz naredne dvije do tri godine, napomenuo je Glavičić.

Projekt generacije koji je u punom zamahu i praktički je već podignut "pod krov", kako bi se žargonski reklo, je Dom za starije. U 2022. njegova se realizacija nastavlja, a završetak građevinskih radova predviđen je u listopadu 2022. godine. Opremanje Doma predviđa se započeti po završetku građevinskih radova i završiti početkom 2023. godine. Ova investicija vrijedna 36 milijuna kuna osigurat će smještaj za 63 stalna korisnika te za još 20 umirovljenika u dnevnom smještaju, a uz Grad Labin s 50 posto vrijednosti investicije sufinancira Istarska županija.

Gradnjom novog dječjeg vrtića zamijenit će se postojeći koji je u derutnom stanju i kod kojeg rekonstrukcija nije primjenjiva zbog dotrajalosti montažne konstrukcije. Prednost nove lokacije je puno veća površina parcele kojom se otvaraju uvjeti da se taj vrtić može u budućnosti nesmetano dograđivati s novim kapacitetima, lokacija ima kvalitetnu prometnu dostupnost, a velika površina parcele omogućava uređenje raznih edukativnih i zabavnih sadržaja za djecu. Izgradnja pomoćnog nogometnog igrališta u Vinežu planira se kroz tri godine u vrijednosti od 3,8 milijuna kuna. Za prvu fazu iduće godine osigurano je milijun kuna.

Novi vrtić u Vinežu

- I sada se na Vinežu mnogo radi s obzirom da znate da je u tijeku ogromna investicija IVS-a u izgradnju odvodnje naselja Marciljani, ali i Grada Labina koji sustav preko Kolcić brega spaja do škole te uz to gradi i dodatnu infrastrukturu. Upravo je ta investicija, početak velike priče o Aglomeraciji i budimo spremni na puno praha i buke idućih godina jer to je znak da radimo i gradimo, kazao je gradonačelnik Glavičić.

"Moram reći da što se tiče izgradnje novog vrtića na Vinežu, bez obzira budu li nam odobrena bespovratna sredstva, gradnja kreće na jesen. Jednako tako, najmasovniji sport u Labinu dobiva pomoćno nogometno igralište. Projekt je gotov, građevinska dozvola bit će izdana do kraja godine, a iduće godine započinjemo sa zemljanim radovima i svemu onom što je potrebno prije postavljanja umjetne travnate podloge. Vjerujem kako ćemo tijekom 2023. uz naše vjerne partnere HNS postaviti i travnatu podlogu za treninge naših nogometaša", zaključio je gradonačelnik Glavičić.


Branko Biočić


infrastruktura dom za starije dječji vrtić vinež