Nova pravila EU-a: Prekršaj u Italiji, kazna u Hrvatskoj

Nova pravila EU-a: Prekršaj u Italiji, kazna u Hrvatskoj

4.12.2010. // Novi list // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Europska komisija odlučila je stati na kraj neodgovornim vozačima koji počine prometni prekršaj izvan matične zemlje, a onda kaznu izbjegnu - ako je nisu platili na licu mjesta - i to zbog nepostojanja razmjene informacija o vozilima i registracijama unutar zemalja članica Europske unije.

Direktiva koja je u pripremi omogućit će razmjenu takvih podataka između zemalja članica pa, primjerice, Nizozemac koji je snimljen u Italiji zbog prebrze vožnje kaznu više neće moći izbjeći bijegom u Nizozemsku. Kazna će ga ubuduće dočekati kod kuće.

Kako prenose europski mediji, direktiva uključuje velike prekršaje koji su česti uzrok pogibije na cestama - prebrzu vožnju, prolazak kroz crveno svjetlo, vožnju bez sigurnosnog pojasa i vožnju pod utjecajem alkohola. Novim pravilima bit će pokrivena i vožnja pod utjecajem droga te korištenje mobilnog telefona u vožnji, ali se neće odnositi na, primjerice, kazne za parkiranje. Portal Euractiv navodi da će vozači biti kažnjeni prema zakonima zemlje u kojoj su počinili prekršaj.

Povjerenik Europske komisije za promet Siim Kallas istaknuo je da mnogi, čini se, misle da se pravila, kad odu u inozemstvo, na njih više ne odnose te da će nova pravila tome stati na kraj. Prema podacima koje je iznio, strani vozači sudjeluju u pet posto prometa na europskim cestama, ali počine 15 posto prekršaja zbog prebrze vožnje.

Nova direktiva mora biti najprije potvrđena u Europskom parlamentu, a zemlje članice imat će dvije godine da je ugrade u nacionalno zakonodavstvo. To znači da bi se nova pravila mogla početi primjenjivati i na hrvatske vozače već od dana ulaska u Europsku uniju.

Euractiv nagađa da bi parlamenti u Velikoj Britaniji, Irskoj i Danskoj mogli odlučiti ne primijeniti novu direktivu budući da ove zemlje ne sudjeluju u sustavu policijske suradnje unutar EU-a. S druge strane, navodi portal, neke zemlje već primjenjuju takva pravila, pa Belgijanac koji prebrzo vozi u Francuskoj može biti gotovo siguran da će mu kazna stići na kućni prag. (I. FRLAN/Novi list)

 

prometni prekršaj prekršaj promet policija kazna