Nova izborna pravila: Gradovi i općine birat će manje vijećnika

Nova izborna pravila: Gradovi i općine birat će manje vijećnika

16.7.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Na lokalne izbore u svibnju 2013. Hrvatska će ipak izaći po nešto izmijenjenim pravilima. Kako se doznaje u Ministarstvu uprave, u tijeku je izrada izmjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi te Zakona o lokalnim izborima, kojima će se značajno promijeniti dosadašnja praksa biranja općinskih i gradskih vijećnika. Povećat će se i odgovornost vijećnika te načelnika i gradonačelnika, kojima će fotelje doći u pitanje ne usvoje li na vrijeme lokalne proračune.

Nacrt zakona predviđa da će najmanje općine, poput Lanišća, koje ima samo 347 stanovnika, birati sedam vijećnika u općinsko vijeće. Nešto brojnije općine, koje imaju do 1.000 stanovnika (kao što su, na primjer, Funtana, Oprtalj i Lupoglav) birat će devet vijećnika, dok bi one od dvije i pol tisuće stanovnika birale njih 11. Jedinice lokalne samouprave koje imaju više od pet tisuća stanovnika, poput općine Medulin ili gradova Buzeta i Vodnjana, birale bi dva vijećnika više. Gradovi veći od deset tisuća stanovnika (poput Umaga, Poreča i Labina) imali bi pak 15 vijećnika.

Tablica koju predlaže resorno ministarstvo predviđa izbor do 35 vijećnika za najveće gradove u zemlji, poput Zagreba ili Splita, iako je moguće da ih se bira do 31. U velike gradove, one koje imaju iznad 35 tisuća stanovnika, ubraja se i Pula, pa bi i njezino Gradsko vijeće trebalo imati 35 članova. Prijedlog zakona još nije dovršen, a u Hrvatskom saboru o njemu će se raspraviti ujesen, u dva čitanja.

- Logično je da iz malih mjesta bude manje vijećnika. Problem hrvatskog sustava lokalne samouprave je njegova uniformiranost. Na isti se način biraju vijećnici u Brtonigli i u Puli, što nije logično. To treba promijeniti, napominje politolog Davor Gjenero.

Broj općinskih i gradskih vijećnika, primijene li se nove zakonske odredbe, mogao bi biti manji za stotinjak. U cijeloj Hrvatskoj izabrat će ih se 7.373, što će smanjiti troškove lokalne samouprave u većini općina i gradova. Gjenero, međutim, smatra da su promijene trebale biti značajnije te da je nužno uvesti većinski izborni sustav. (Pišu Dubravko GRAKALIĆ i Selvina BENIĆ)

gradovi općine vijećnici izbori zakon