Nogostup neizvjesnosti

Nogostup neizvjesnosti

24.1.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Hoće li i nogostup, čiju izgradnju prilikom aktualne rekonstrukcije cestovnog ulaza u Labin traže mještani Štrmca okupljeni u građansku inicijativu, ostati tek sanak pusti? Dok labinski gradonačelnik Tulio Demetlika tvrdi da je izgledna realizacija pješačke dionice od restorana Ferali do marketa Plodina, duge oko pola kilometra, te spominje da se za to izrađuje troškovnik, suprotno tumači Valter Rojnić iz Hrvatskih cesta.

Ovaj predstavnik investitora rekonstrukcije državne prometnice od Štrmca do Labina - projekta teškog devet milijuna kuna, u kojem Grad Labin sudjeluje s dva milijuna - poručuje da tvrtka uopće nije, barem ne službeno, zaprimila zahtjev za izradom troškovnika!

"Sve se svodi na neopravdane i zakašnjele želje lokalne zajednice. To se trebalo tražiti prije oko četiri godine, kad se projekt radio...No, tada se zahtijevala samo izgradnja kružnog toka kod Mercatorovog centra. Najlakše je prozivati našu tvrtku i Županijsku upravu za ceste, ispada da lokalna samouprava nikad ni za što nije kriva. U konačnici, odluku o eventualnoj gradnji i sufinanciranju donijet će naša Uprava", ističe Rojnić.

Demetlika, koji je prije mjesec dana govorio da na pitanje zbog čega se startno nije planirao nogostup trebaju odgovoriti Hrvatske ceste, sada priznaje propust lokalne zajednice. No, ne Grada Labina.

"Pravodobno sam reagirao za svoje područje, uvrstivši u projekt, primjerice, izgradnju rasvjete i oborinske kanalizacije na dionici koja se rekonstruira u gradu. Željeni nogostup na teritoriju je općine Sv. Nedelja. Dat ću podršku susjedima, ali svatko se mora boriti za interese svojeg područja te, na koncu, i uložiti nešto novca... Vjerujem da će dio nogostupa ipak biti izgrađen. Sve ćemo, naime, utvrditi na sastanku s užim vodstvom Hrvatskih cesta idućeg tjedna", uzvraća Demetlika.

Srećko Mohorović, načelnik Sv. Nedelje, poručuje: "Inzistirao sam da prisustvujem lanjskom sastanku s predstavnikom vodstva Hrvatskih cesta i ondje se založio za staru molbu mještana Štrmca da im se izgradi tamošnji dio šetnice. Nakon što je u međuvremenu građanska inicijativa zatražila i dio nogostupa do Labina, uputili smo i taj zahtjev prema glavnom investitoru". (I. RADIĆ)

 

nogostup hrvatske ceste demetlika radovi štrmac srećko mohorović