Noć muzeja u Labinu: Podsjetnik na važnost sporta u Labinu i veliki umjetnički opus akademika Diminića

Noć muzeja u Labinu: Podsjetnik na važnost sporta u Labinu i veliki umjetnički opus akademika Diminića

27.1.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Noć Muzeja u Labinu obilježena je izložbom `Sport u Labinskoj komuni` i crtežima akademika Josipa Diminića `Povratak korijenima`

U Gradskoj galeriji Labin Noć muzeja počela je otvorenjem izložbe koja „pokazuje uspjehe i podvige labinskih klubova i pojedinačnih sportaša u razdoblju od 76.-e do 93.-e godine prošlog stoljeća,“ rekao je stručni voditelj Narodnog Muzeja Labin, Vedran Kos.

 

Izložba pokazuje sportove koji su bili aktualni, neki su zanemareni, no„sportaši i sportski djelatnici mogu prepoznati sebe, rezultate i prvake u Hrvatskoj, Jugoslaviji, Istri. Labin je predvodio. Od rukometaša, naše Labudice, pa do rukometaša iz 1993.godine, s posebnim rezultatima. I teme su ostale iste. “Boćari trebaju dvoranu, pisalo je prije 25 godina, a aktualno do danas.“, istaknuo je Kos.

 

Ispred Zajednice sportova Grada Labina, Đanluka Miletić označio je prošlu godinu „povijesnom zbog novog Sportskog centra Franko Mileta, na ponos Gradu i regiji. Sport treba svima, jer to je način života. Biti veliki u porazu i dostojanstven u pobjedi,“ naglasio je.

 

Viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću u Gradu Labinu, Loredana Ružić Modrušan, izložbu je doživjela kao proširenu redakciju u kojoj je i sama radila s entuzijazmom. „Labinska komuna bila je jedina spona s našim iseljenicima, ako se vratimo četrdesetak godina unatrag, jedina komunikacija bila je telefon. Naši su iseljenici do New Yorka, Amerike, Europe, Australije, bili informirani preko Labinske komune, i jako su je voljeli, kao i svi mi“ istaknula je Modrušan.

 

„Galerijski prostor Labina slavi 50 godina labinskog ateljea. Intencija je da se u tom duhu obilježi ova godina, što znači da smo prije 50 godina bili prepoznati na prostoru Jugoslavije. Ideja o izložbi crteža akademika Josipa Diminića rodila se prije dvije godine. Znamo ga kroz skulpture i park Dubrova, ali kroz crteže slabo. Izložba je intimnog karaktera, veže se uz Diminiće, uz njegov rodni kraj, Skitaču, Tunaricu, prve motive koje gleda kao dječak, uz raški kanal“, upoznao je prisutne Kos.

 

„Muzeji nisu samo mjesta prikupljanja građe nego i stvaranja identiteta, a večeras je ovdje izložba o labinskom identitetu i mjesto susreta umjetnosti s građanima. Tema Noći muzeja je sport. Čuli smo koliko je Labin sportski grad, i jedan od najsportskijih u Istri. Sretni smo što ovogodišnja izložba „Sport u Labinskoj komuni“ budi uspomene, na uspjehe i neuspjehe, labinskih klubova i individualnih sportaša.Istodobno su to i uspomene na Labinsku komunu, sinonim informiranja Labinjana. A večeras smo čuli i naših iseljenika.

Uz izložbu uvaženog akademika Josipa Diminića čiji su radovi praznik kulture i umjetnosti, koji nas bogatim stvaralaštvom u 60 godina rada, uvijek iznova iznenađuje. Čestitam akademiku Diminiću i čestitam svima vama!“, kazala je dogradonačelnica Grada Labina, Federika Mohorović Čekada i proglasila Noć Muzeja u Labinu otvorenom.

 

Autor:  Katarina ŠOŠTARIĆ-PERKOVIĆ

 

Foto: Gradska Galerija Labin

narodni muzej labin sport noć muzeja gradska galerija labin labinska komuna novine narodni muzej labin vedran kos josip diminić