NK Raša se mora snaći: Loptanje s besparicom

NK Raša se mora snaći: Loptanje s besparicom

22.11.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Humanitarne, kulturne, sportske i ostale udruge građana ove bi godine od Općine Raša trebale dobiti u prosjeku 15 posto manje dotacije, jer će se rebalansom proračuna pokriti dio višegodišnjeg duga lokalne samouprave. "Realno možemo isplatiti približno desetomjesečne iznose od prvobitno planiranih", objasnio je na zasjedanju vijeća objasnio Josip Knapić (IDS), načelnik Općine koja u 2011. predviđa sanirati oko polovice manjka od ukupno 3,3 milijuna.

Vijećnike je zasvrbio tek problem Nogometnog kluba Raša 1938, najviše dotirane sportske udruge, koji bi, nakon rezova, trebao dobiti 25 tisuća manje od startno predviđenih 150,5 tisuća kuna. Općina će - dade se iščitati - za sport u ovoj godini izdvojiti 368 tisuća, što je 300 tisuća kuna manje negoli 2009. godine!

- S lanjskih 220 tisuća Raša 1938 spala je na 125 tisuća kuna. Ne znam hoće li s tim novcem klub uopće moći funkcionirati?! Pioniri na gostovanja već tri kola odlaze bez marende. To je sramota! Barem njima trebao bi se osigurati sendvič i sok!, poručio je Sejfudin Mulahalilović (BDSH), s kojim se složio Zuhdija Buljubašić (SDAH).

Bojazan oko gašenja kluba 70-godišnje tradicije Mulahalilović, donedavno sportski direktor raških bubamarosa, izrazio je još prije godinu dana, za donošenja aktualnog proračuna. Raša 1938 proljetos je, podsjetimo, iz Prve ispala u Drugu županijsku ligu, no za nju, unatoč slabom rangu natjecanja, i dalje nastupaju tri igrača iz Rijeke, što podrazumijeva isplatu nemalih putnih troškova za njihov dolazak na utakmice. Takvu je praksu doista teško staviti u kontekst sa zakidanjem najmlađih kategorija, kojima bi općinski novac prvenstveno trebao biti namijenjen, tim više što su pojačanja iz udaljenih gradova korištena i dok je Mulahalilović obnašao klupsku funkciju.

Načelnik Knapić zloguke je Mulahalilovićeve prognoze o upitnoj budućnosti nogometnog kolektiva još onomad nazvao insinuacijama, napomenuvši da se "nipošto ne smije dopustiti da klub ne opstane".

- Proračunski novac zadovoljava samo osnovnu aktivnost udruga, a za veće želje i ambicije klubova, njihova se vodstva moraju snalaziti putem sponzorstava, na što sam im višekratno ukazao. Znam da ni to nije lako s obzirom na gospodarsku situaciju pa se sve uglavnom svodi na preživljavanje. Tražimo načina kako riješiti te probleme, posebno kada su u pitanju mlađe kategorije. Marende za pionire već smo nekoliko puta platili iz stavke za reprezentaciju, kazao je prvi čovjek općine i naglasio da su udruge iskazale i trostruko veće potrebe od prvotno planiranih proračunskih dotacija.

- Natjecateljski savezi ne žive u realnosti, ne prate restrikcijske mjere, ne prilagođavaju se potrebama klubova, nego spremno odrezuju kazne čim se suci, delegati i ostali troškovi ne podmire na vrijeme, zaključio je Knapić. (Igor RADIĆ)

 

nk raša 1938 raša nogomet pino knapic financiranje