Njemački ''halt'' Hrvatskoj vezan uz Plomin?!

Njemački ''halt'' Hrvatskoj vezan uz Plomin?!

19.10.2012. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin pozvao je danas vijećnike istarske Županijske skupštine da ''radi svojeg obraza'' ne glasuju za izgradnju termoelektrane Plomin C na ugljen.

''Isključivi nastup Njemačke oko nespremnosti ulaska Hrvatske u EU neki povezuju uz Plomin. Utoliko bi bilo dobro znati što je bivša vlast dogovorila s kompanijom RWE-om'', rekao je Kajin na konferenciji za novinare u Pazinu i upitao ''može li se zatezanje odnosa na relaciji Berlin-Zagreb'' pripisati uvjetima iz natječaja.

Njemačka kompanija RWE, partner HEP-a na TE Plomin 2, nije iskazala zanimanje za suradnju na izgradnji i upravljanju TE Plomin C, ali je izrazila spremnost za pomoć u obliku tehničkog know-howa.

Kajin je zamolio novinare da mu se, kako je rekao, ''ne imputira da je protiv vladajuće koalicije'' jer, dodao je, ''da nije bilo njega, teško da bi IDS danas participirao u izvršnoj vlasti Republike Hrvatske''. No, istaknuo je, kad je riječ o ugljenu, središnjoj vlasti treba poručiti kako ''duh Istre mora ostati nepokoren''.

Kajin je danas spomenuo i svoje razgovore s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem o pokretanju stečaja u Purisu, gdje DORH provodi izvide, te o teškoćama u vezi sa šumskim zemljištem u gradovima i općinama.

 ''Puris je istarski problem broj jedan jer se radi o sudbini više od 300 zaposlenih, dakle o 300 obitelji, a isto toliko i kooperanata koji mogu ostati bez izvora prihoda'', istaknuo je i dodao kako je Puris istarski prioritet te da ga zato treba sačuvati.

''O njemu ovisi opstojnost središnje Istre i Puris kao tehnološku cjelinu treba sačuvati'', poručio je Kajin.

Govoreći o šumskom zemljištu, predložio je da lokalna samouprava u Istri pripremi zakon o šumskom zemljištu koji će zastupnici braniti te vjeruje da će u tome imati potporu svih u Saboru. Istodobno je pozvao DORH da, kako je rekao, ''stane na loptu s uknjižbama'' dok se ne donese novi zakon koji će jedinicama lokalne samouprave omogućiti da sačuvaju svoje parkove i druge nekretnine. Jedino tako, zaključio je Kajin, ''možemo obraniti svoje parkove, Zlatni rt u Rovinju te pulske i porečke nekretnine, kao što smo 2000. sudskim postupcima obranili uknjižbe velikih istarskih tvrtaka nad turističkim zemljištem''.

 

politika kajin lokalni izbori sabor te plomin te plomin 3 termoelektrana