Nives Jelovica (BK Labin) najbolja sportašica Istarske županije u 2017. godini, Renatu Martinčiću nagrada za životno djelo

Nives Jelovica (BK Labin) najbolja sportašica Istarske županije u 2017. godini, Renatu Martinčiću nagrada za životno djelo

18.1.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Po 25. puta u organizaciji Saveza sportova Istarske županije u hotelu Park Plaza Histria održan je večeras Dan istarskog sporta prigodom kojeg su proglašeni najbolji istarski sportaši u 2017. godini. U 11 kategorija nominirano je 68 sportaša, ekipa i momčadi, a glasački žiri sastavljen od članova Izvršnog odbora Saveza sportova Istarske županije, predstavnika istarskih strukovnih saveza te predstavnika sportskih zajednica gradova i općina odlučio je o onim najboljima.
 

U kategoriji najuspješnije sportašice najboljom je proglašena Nives Jelovica, boćarica ŽBK Labin koja je u paru s Tanjom Grubiša osvojila naslov europske prvakinje u parovima. Drugi je to naslov prvaka Europe za najtrofejniju hrvatsku boćaricu svih vremena nakon što je prije sedam godina to postala u disciplini klasično pojedinačno. Sada u svojim vitrinama ima ukupno pet zlatnih kolajni, tri srebra i četiri bronce, a po prvi put i priznanje za najbolju sportašicu.

 

- Budući da sam ja iz Rijeke već sam primala nagrade na toj razini, ali mi je to prvi naslov u Istarskoj županiji gdje nastupam. Do sada sam bila samo nominirana, a sada sam po prvi put i na tronu - vidno zadovoljna rekla je Jelovica.

 

Iza nje su osim uspjeha izvan Hrvatske i tri prva mjesta u disciplinama pojedinačno klasično, precizno i parovima te treće mjesto u bližanju i izbijanju u krug na državnim prvenstvima, a velike planove ima i ove godine.

 

- Želim ponovo osvojiti ligu s Labinom te postići što bolji rezultat na Mediteranskim igrama i Svjetskom prvenstvu u Kini.

 

Boćanje nije olimpijski sport no ide se u smjeru da to i postane na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine gdje se Jelovica nada da bi mogla biti u dresu hrvatske reprezentacije.

 

- Ne vjerujem da ću tamo biti kako igračica, no u svakom se slučaju nadam da će boćari uči u "olimpijsku obitelj", a da ću ja tamo biti u jednoj od uloga, ako ne kao igračica onda kao trenerica - najavila je Nives Jelovica.

 

 

Ilić naj trener

 

U onoj muškoj kategoriji za najboljeg sportaša proglašen je član judo kluba Istarski borac Dominik Družeta iza kojeg je još jedna uspješna godina.

 

- Srebro na Europskom prvenstvu za mlađe seniore, bronca na seniorskom prvenstvu Europe, treće mjesto na turniru u Čileu, prvo na onom u Peruu i momčadski prvak Hrvatske. Mislim da je to je ono najvažnije što se dogodilo protekle godine - nabrojio je čime se ponosi u 2017. godini Družeta. - Jako mi je drago da su ljudi ne samo iz struke nego općenito iz sporta prepoznali moj trud i nagradili ove moje rezultate, a ja mogu obećati da ću ove godine učiniti i korak više u rezultatima.

 

Pred Družetom su Svjetsko i Europsko prvenstvo te kvalifikacije za Olimpijske igre.

 

Sasvim je sigurno da su Nives Jelovica i Dominik Družeta kao najuspješniji pojedinci utjecali na to da i njihovi klubovi budu proglašeni najboljima za proteklu godinu, no to nije bilo i presudno. I Ženski boćarski klub Labin, državne prvakinje i polufinalistice Europskog kupa prvakinja, kao najbolja ekipa i Judo klub Istarski borac kao državni prvaci i najbolja momčad ima u svom kadru niz uspješnih sportaša koji su pridonijeli toj tituli. Jedan od dokaza je i najuspješniji trener i mlada sportašica koji dolaze upravo iz redova judaša. Dean Ilić koji je i aktualni izbornik svih muških judo reprezentacija proglašen je najboljim trenerom županije za 2017. godinu, a Lara Kliba iza koje je nastup na Svjetskom i Europskom prvenstvu te prvo mjesto u Hrvatskoj za mlađe seniorke i drugo mjesto za juniorke, postala je najbolja sportašica u mlađim uzrastima.

 

 

Zlatni veslač


Najbolji mladi sportaš je 18-godišnji Fabio Ipsa iz Veslačkog kluba Istra koji je postao prvi istarski veslač sa zlatnom medaljom na Europskom prvenstvu. Osim toga može se pohvaliti činjenicom da je i državni prvak, osvajač 4. mjesta na Svjetskom prvenstvu i trećeg na Europskom prvenstvu U-23 u četvercu s kormilarom.

 

U kategorijama mlađih dobnih selekcija, kada su klubovi u pitanju, priznanje su dobila dva kluba istog imena. Najbolja ekipa su kadetkinje Atletskog kluba Istra, a najbolja momčad juniori Veslačkog kluba Istra. Atletičarke Istre u sastavu Ania Išić, Tia Lena Hinić, Lucija Višković, Lara Tomić i Lucija Pejković pod vodstvom trenerice Diane Ivetić postale su državne prvakinje u krosu. Veslači su najbolji u državi u četvercu s kormilarom, a pod vodstvom trenera Elvisa Orbanića to su uspjeli Fabio Ipsa, Luka Markulinčić, Korado Peruško, Moreno Božac i Filip Lukić.

 

Najuspješnija sportašica odnosno sportaš s invaliditetom su klupske kolege iz Atletskog kluba osoba sa invaliditetom Medulin. Ona je Mikela Ristoski, osvajačica zlatne medalje u skoku u dalj na Svjetskom prvenstvu i državna prvakinja u skoku u dalj, a on Miroslav Petković, "srebrni" sa Svjetskog prvenstva i državni prvak u bacanju diska.

 

Posebna nagrada dodijeljena je profesoru Damiru Kolecu za afirmaciju istarskog i hrvatskog sporta što on čini kroz žensku odbojku. Iako je profesionalnu karijeru počeo i završio kao rukometaš, nakon što 2008. godine zaključuje karijeru postaje jedan od najpriznatijih stručnjaka za kondicijsku pripremu sportaša, posebno odbojkašica.

 

 

Mladost i Gimnazijalac najbolja školska sportska društva

 

Proglašena su i najuspješnija školska sportska društva u Istarskoj županiji, a ta su priznanja za 2017. godinu pripala ŠSD Mladost iz pazinske osnovne škole Vladimir Nazor i ŠSD Gimnazijalac iz pulske Gimnazije. Pazinjanke su državne prvakinje u krosu i viceprvakinje u atletici. U konkurenciji srednjih škola učenice i učenici Gimnazije iz Pule županijski su prvaci u atletici, košarci, plivanju i krosu kod djevojaka dok su mladići prvaci u krosu i badmintonu. Na državnom nivou djevojke su pobjednice poluzavršnice u atletici i krosu, a na Svjetskom prvenstvu u atletici zauzele su 19. mjesto, dok je dečkima to uspjelo u badmintonu. Najuspješniji školski sportski djelatnik je profesor Salja Sijarić iz pulske osnovne škole Vidikovac.

 

 

Nagrade za životno djelo Hlušički, Deltonu i Martinčiću

 

Nagrade za životno djelo pripale su Miroslavu Hlušički iz Pule, Sergiu Deltonu iz Vodnjana i Renatu Martinčiću iz Labina.

 

Hlušička se sportom počeo baviti prije skoro pedeset godina kroz atletiku i rukomet, a poseban doprinos dao je u boksačkom sportu kako u Puli tako i u Hrvatskoj. Delton je djelovao u Vodnjanu gdje je organizirao odbojkašku i rukometu sekciju, a kao učitelj tjelesnog odgoja aktivno je sudjelovao u organiziranju atletskih događaja. Martinčić je bio košarkaš i kuglač u Rudaru no njegovu je sportsku karijeru obilježio sportski ribolov gdje je ugradio 50 godina sportskog djelovanja. (Boris VIDULIN, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

nives jelovica bk labin boćanje najbolja sportašica