Niskoenergetska gradnja na Labinštini: Bodovi siromašnijima, stanovi platežno moćnijima

Niskoenergetska gradnja na Labinštini: Bodovi siromašnijima, stanovi platežno moćnijima

18.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Projektom tri niskoenergetske stambene zgrade s po 20 stanova na Katurama, čiji je početak gradnje bio najavljivan za prošli mjesec, ravna Manuela Licul Martinčić, direktorica gradske tvrtke Labin 2000. Predstavljajući ovu priču pod kapom poticane stanogradnje za mlade obitelji, Grad Labin se, kao investitor, odlučio na «najštedljivije» zgrade, koje međutim podrazumijevaju višu cijenu kvadrata u odnosu na obične stanove poticane stanogradnje (POS).

- Koji je motiv gradnje ovakvih, a ne građanima cijenom pristupačnijih stanova?


- Niskoenergetska gradnja prati sustavno gospodarenje energijom, kako se Grad Labin strateški opredijelio. Cilj je očuvanje okoliša kroz manju potrošnju električne energije, odnosno smanjenje emisije ugljičnog dioksida. Od 1. travnja, usto, svaka će zgrada morati biti energetski certificirana, što je korak prema standardima Europske unije, a za alternativne izvore energije, koje će koristiti ove zgrade, bit će obavezna izrada studije utjecaja na okoliš, što smo mi već učinili.

- Vaša je deviza "Labin – grad po mjeri čovjeka". No, jesu li ovo zgrade po mjeri ovdašnjih mladih obitelji: neslužbeno se spominje cijena od 1.300 do 1.500 eura za kvadrat, a prosječna su primanja dosta niska?

- Većina od 60 kandidata, koliko ih je - od 73 koji su podignuli zahtjev - ostalo u igri za stanove, kreditno je sposobna, čak i u slučaju takvih cijena. Konačna cijena - koju ćemo utvrditi nakon natječaja za izvođača radova i bit će jednaka troškovima izgradnje - može biti znatno niža. Inače, za neki od oblika POS-a prolazno je 85-90 posto kreditnih zahtjeva, a i Grad je ovdje svojevrsni jamac. Zaškripi li, pravo prvokupa stana ima Labin 2000, koji bi nastavio otplaćivati kredit.

- Nekretnine se sve teže prodaju, iako cijene padaju. Što ako ipak bude odbijenih kredita zbog strožih uvjeta? Hoćete li s eventualno neprodanim stanovima na slobodno tržište?


- Pala je i cijena izgradnje pa očekujemo nižu konačnu cijenu stanova, a time i manju glavnicu kredita. Nadamo se stoga da će sve, uključujući i poslovne prostore u prizemlju, biti prodano. U protivnom ćemo svejedno nastojati izgraditi sve tri zgrade. Ne zatvorimo li ipak za to financije, morat ćemo revidirati naše planove i možda odustati od jedne zgrade. Za eventualno neprodane stanove ponovno bismo raspisali natječaj.

- Nelogično je s jedne strane na natječaju bodovati siromašnije, a s druge graditi rijetkima dostupne stanove…


- Bodovali jesmo imovinsko stanje, no ulaganje će se - kroz taj kvalitativni iskorak u odnosu na običnu stanogradnju - dugoročno vratiti, prvenstveno, ponavljam, kroz manje troškove struje.

- Kroz koliko godina?
Koliko bi režije trebale biti umanjene da pokriju razliku u odnosu na kreditnu ratu za POS stanove koji stoje oko 900 eura po kvadratu?

- S obzirom da je ovo pionirski projekt u državi – a otud i odgoda početka radova - nemamo još te podatke. Očekujemo da će potencijalni izvođači ponuditi realne cijene, računajući da će im sudjelovanje u ovom projektu kasnije biti odlična referenca.

- Prošla su gotovo tri mjeseca od natječaja i formiranja bodovne liste, a još se ne zna cijena. Ispada da se kupuje "na slijepo", a ovjeravanje silne dokumentacije nije jeftino…

-
Slažem se da bi bilo fer da je cijena poznata prije javnog poziva. Anketu o gradnji stanova ispunilo je više od 200 ispitanika, a zahtjeve smo naplaćivali 366 kuna da bismo odvojili ozbiljne kandidate za kupnju. Uostalom, 60 podnositelja zahtjeva imalo je u međuvremenu priliku zatvoriti si kakav kredit. Kroz nekoliko tjedana znat ćemo procijenjenu vrijednost nabave i raspisati natječaj za izvođača. Radovi će početi za oko dva mjeseca, a izgradnja bi trajala oko godinu i pol. (Razgovarao Igor RADIĆ)

 

niskoenergetske zgrade POS stanovanje nekretnine manuela licul martinčić kredit stambeno pitanje stanovi labin kature