Nije isključeno ni zatvaranje tvornice kamene vune

Nije isključeno ni zatvaranje tvornice kamene vune

21.12.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Ako ta tvrtka ne osigura trajnu i cjelovitu zaštitu okoliša i zdravlja ljudi, neće moći nastaviti s proizvodnjom. Rockwool mora izgraditi prijateljsko okruženje, inače neće uspjeti, pojasnio je Jakovčić stavove Istarske županije o trenutačno najvećem ekološkom problemu na Poluotoku.

U skladu s ranije donesenim zaključcima Poglavarstva Istarske županije Jakovčić je predstavnicima Rockwoola obrazložio bit zaključaka i naglasio odlučnost Županije da u njima ustraje. Istaknuo je da »ako tvrtka Rockwool Adriatic ne osigura trajnu i cjelovitu zaštitu okoliša, a time i zdravlja ljudi, neće moći nastaviti s proizvodnjom. Tvornica mora osigurati prijateljsko okruženje, inače neće uspjeti«.
Slično nam je potvrdio i pićanski načelnik Franković, rekavši da je zaista stekao dojam da Županija razmišlja i o zatvaranju tvornice kao krajnjem potezu, ako se iz temelja ne promijeni sadašnje stanje. »Ovdje je teško raditi i živjeti, kako za nas, tako i za same vlasnike tvornice, koji u ovakvom okruženju ne mogu opstati. Stvaranje normalne i prihvatljive situacije interes je svih nas«, mišljenja je Franković. Dodao je da predstavnici Rockwoola nisu nijekali greške zbog kojih je državna inspekcija privremeno obustavila probni rad tvornice.
Na to da je tvrtka Rockwool shvatila ozbiljnost trenutka i složenost vlastitog položaja u izrazito negativnom raspoloženju lokalnog stanovništva te da je spremna bitno promijeniti sadašnje stanje ukazao je i sastav izaslanstva, koje je predvodio potpredsjednik grupacije iz Danske Jakob Sorensen, zatim direktor za zdravlje, sigurnost i ekologiju Ole Kamstrup, direktor za zapadnu i jugozapadnu Europu Patrice Azais te direktor tvornice u Italiji Marco Boi. Oni su predstavnike Županije i Općine Pićan izvijestili o dosad poduzetom za smanjenje negativnog utjecaja na okruženje te najavili konkretna ulaganja za normalan rad tvornice.
Jakovčić je rekao da su im na kraju poručili »da nas zanimaju samo cjelovite mjere, a koje konkretne mjere žele učiniti, na njima je da odluče. Mi u Istarskoj županiji želimo čist i zdrav okoliš, a nastavak rada ovisi o poduzetim mjerama te odluci nadležnog ministarstva«. To bi moglo, kako smo čuli od načelnika Frankovića, biti sredinom siječnja, ako se osiguraju nužni uvjeti.