Nije isključeno da će za par godina labinski Benetton Tekstil ili porečka Riviera Adria steći titulu najveće istarske tvrtke

Nije isključeno da će za par godina labinski Benetton Tekstil ili porečka Riviera Adria steći titulu najveće istarske tvrtke

5.9.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Kada su lani objavljene nacionalne publikacije najvećih tvrtki u 2011. otkrili smo kako je po prvi put, nakon puna dva desetljeća, TDR izgubio primat po kriteriju najvećih prihoda među duhancima koji posluju u Hrvatskoj. Sada objavljeni podaci za 2012. Ukazuju da su prihodi TDR-a ponovno smanjeni, na 1,46 milijardi, a oni Philipa Morrisa nastavili rasti, na 1,62 milijarde.

No, prihode najuspješnije istarske tvrtke ne "nagriza" samo hrvatska podružnica američke korporacije. Ističe se i BAT Hrvatska, odnosno British American Tobacco, koji je lani zabilježio vrtoglavi rast prometa, s 89 na gotovo 242 milijuna kuna. Imperial Tobacco je pak ostvario rast s 88 na 160 milijuna kuna.

 

TDR po zaradi još nedostižan

 

To otkriva prošlog tjedna objavljena publikacija "Top 505" u kojoj su objavljena nekonsolidirana financijska izvješća iz 2012. Godine koja su na taj način po prvi put postala javno dostupna. Međutim, ono po čemu je TDR pred svojom konkurencijom i dalje neprikosnoven je - zarada. Dok mu se prihodi smanjuju u korist konkurenata, dobit pada i jednima i drugima. No, rovinjsko društvo je za sada nedostižan svojim konkurentima.

Lani je TDR-u zarada smanjena s 293 na 227 milijuna kuna, Philip Morrisu sa 14 na 7,8 milijuna kuna, dok BAT i Imperial Tobacco nisu ni prijavili dobit. Potrošnja duhana pada, a konkurencija jača - to bi mogao biti kratki opis problema s kojim se suočava TDR.

U slučaju Uljanika su stvari mnogo jasnije. Prihod se jednostavno smanjuju zbog manjka novih narudžbi kojima bi brodogradilište osigurale posao i prihode. S obzirom da Uljanik konkurencije ni nema u Hrvatskoj, interesantno je pratiti borbu za treće mjesto na prijestolju istarskih tvrtki s najvećim prihodima. Tvrtka koja se sada plasirala na to mjesto uopće nije postojala prije osam godina. Riječ je o Benetton Tekstil koja nastala preseljenjem proizvodnje u Vinež, gdje je jeftinija radna snaga nego u Italiji. Lani je ta tvrtka povećala prihod s 868 na 960 milijuna kuna te dobit sa 66,5 na 73,5 milijuna kuna.

Dvojac Uljanik i Benetton vode listu najvećih istarskih izvoznika, dok su na nacionalnoj razini šesti i deveti. Daleko, iza na 16. Mjestu je Riviera Adria - treća po ostvarenom izvozu u Istri.

 

Nije isključeno da će za par godina labinski Benetton Tekstil steći titulu najveće istarske tvrtke s obzirom na dosad ostvarene stope rasta, kad istovremeno rovinjski TDR i pulski Uljanik knjiže sve manje prihoda. Znatan rast valja očekivati i od petoplasirane Riviera

Adrije. Lani su joj prihodi porasli s 540 na 774 milijuna kuna, a ubuduće će im još više. I to već iduće godine nakon što svojim rezultatima pribroje i one Dubrovnik-Babin kuka, tvrtku koju su prošlog tjedna odlučili pripojiti hotelijeru iz Poreča koji ima smještajne kapacitete u Rapcu i na Krku.

 

Uskoro na višem mjestu TE Plomin?

 

Međutim, ako se realizira treći blok u termoelektrani Plomin moglo bi se dogoditi da znatno porastu i prihodi tvrtke TE Plomin pa sa sadašnjeg četvrtog mjesta - tvrtka skokne na postolje među tri najuspješnija.

 

Dvije od tri najbrže rastuće istarske tvrtke - drže Slovenci!

 

Najbrže rastuća istarska tvrtka, mjereno postotkom rasta prihoda, je Plastoform-Istra iz Pazina u vlasništvu Slovenca Franca Gregorčiča. Lani je, u odnosu na 2011., zabilježila povećanje prihoda sa 653 tisuće na 15,4 milijuna kuna. Postigao je to tako da je na ovu tvrtku prebacio poslovanje Istraplastike koja istovremeno bilježi pad prihoda s 19,2 na 5,2 milijuna kuna. Slijedi je tvrtka Andre'' Alberta Faggiana s rastom od milijun na 21,8 milijuna kuna. Treća najbrže rastuća je u vlasništvu još jednog Slovenca - Miha Jagera. Njegova Prvomajska-Jager iz Raše je uknjižila rast s 526 tisuća na 10,9 milijuna kuna. No, tvrtkom upravlja privremeni ste_ajni upravitelj Gordan Blagojević iz Rijeke. Publikacija "Top 505" otkriva da je među najbrže rastućim tvrtkama još mnogo onih koje su u statusu stečaja?! Na nacionalnom popisu 38 najbrže rastućih čak su četiri tvrtke u stečaju: Hotel Voltino, Zrmax, D. I. Papuk i Croatia Line. Nije poznato što je razlog tome. Odnosno, nije jasno jesu li stečajni upravitelji pokrenuli poslovanje tih firmi ili prodali njihovu imovinu radi namirenja dugova vjerovnika.

 

PIŠE Paulo GREGOROVIĆ

benetton tvrtka rivijera adria gospodarstvo te plomin te plomin 3 prvomajska jager