(Ne)zdrav okoliš - Svi se slažu da Rockwool ne smije zagađivati

(Ne)zdrav okoliš - Svi se slažu da Rockwool ne smije zagađivati

23.10.2007. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Zatvoriti ili preseliti iz Hrvatske!

Nakon što je privremeneno obustavljena proizvodnja u Rockwoolu, medijima se putem elektronske pošte obratio i župan Jakovčić.

- Od svih poslovnih subjekata tražimo poštivanje propisa o zaštiti okoliša ili ćemo u suprotnome tražiti trajno obustavljanje proizvodnje. Jakovčić kaže da Istarska županija neće trpjeti pojedinačne ispade te da će i ubuduće tražiti oštre mjere kontrole rada tvornice.

Cirkus pred izbore
Istarskom županu je onečišćenje zraka iz Rockwoola došlo u zlo vrijeme; u doba oštrih predizbornih sukobljavanja. Možda je i zbog toga hitro reagirao putem maila. Protivnici gradnje te tvornice upravo su u Jakovčića upirali prstom pa sada očekuju da se on pospe pepelom po glavi. Najgorljiviji je kritičar, koji Jakovčića smatra svojevrsnim kumom tvornice, Josip Anton Rupnik iz Zelene stranke.

- Krivac za onečišćenje je onaj tko je odobrio da tvornica dođe na najplodniju istarsku zemlju. To je vrhuška IDS-a na čelu s Jakovčićem. Drugi je krivac Ministarstvo zaštite okoliša koje nije studiju za rad tvornice dalo na analizu ekspertima. Tek je na trećem mjestu krivaca Rockwool jer je obmanjila javnost - nabraja Rupnik. Zeleni ne žele privremeno nego stalno zatvaranje tvornice u Pićnu, te će inzistirati na referendumu građana, za što su prikupili 6651 potpis.

To su nebuloze
- Nebulozne su izjave da tvornica ne onečišćuje okoliš. Ako je tako, zašto se onečišćena voda iz proizvodnje noću odvozila u tvrtku Metis suprotno propisima? Vodu je najprije trebalo dati na analizu, a to nije učinjeno. Inspekcijski nadzor smo mi tražili i pokazalo se da smo bili u pravu - tvrdi Rupnik. Zadovoljstvo zbog zatvaranja tvornice kamene vune izrazio je i doktor Lucijan Mohorović iz Labina, koji je dobro upoznat sa zdravstvenom slikom građana Labinštine.

Istarski poluotok sa oko 200.000 stanovnika maleno je područje, pa bi prljavom industrijom za pet do deset godina bilo znatnije ugroženo zdravlje stanovnika. Rockwool treba zatvoriti ili preseliti iz Istre, pa i iz Hrvatske - tvrdi doktor Mohorović, koji je izradio i zdravstvene argumente protiv studije utjecaja na okoliš tvornice kamene vune. On navodi da studija ne ispunjava čak 6 točaka Konvencije iz Argusa, koja govori o demokratskom pravu čovjeka na zdrav okoliš.