Nezavisni Zajedno: Zašto se treba vratiti u podzemlje?

Nezavisni Zajedno: Zašto se treba vratiti u podzemlje?

4.5.2021. // LC Promo // Objavljeno u kategoriji Politika

Nezavisni Zajedno, Lista broj 8, nositelja Silvana Vlačića u svom programu zalagati će se za projekt Podzemnog grada.

  • Podzemni Grad u Labinu treba zato jer se labinski rudnik nalazi u najjačoj hrvatskoj turističkoj regiji, zato jer je jedini rudnik na moru u kojem  na +30 m iznad razine mora postoji izgrađena podzemna infrastruktura neprocjenjive vrijednosti, potpuno sigurna jer je isklesana u živoj stijeni – hale te tuneli ukupne dužine oko 10 km, koji spajaju Labin, Rabac, Rašu i Plomin, u kojima temperatura usred ljeta ne prelazi 16°, a koje samo treba sanirati da dobiju novu uporabnu i komercijalnu vrijednost.
  • Zato jer se radi o kulturnom dobru za čiju se sanaciju i kulturno-turističku prenamjenu može osigurati do 80% sredstava iz EU fondova. 
  • Zato jer bi se na radovima na dugi rok, a na održavanju i zauvijek, moglo angažirati lokalno gospodarstvo.
  • Zato jer bi već ugradnjom lifta (cca 2,5 – 3 mil. kuna) Labin dobio veliku turističku atrakciju, a sanacijom tunela do Rapca (cca 4-4,5 mil.kn) ne samo novu turističku ponudu već bi se i građanima omogućilo da pješke i besplatno stignu do Rapca za svega 15 – 20 min.
  • Zato jer bi Labin uz pametno i održivo planiranje te vođenje projekta kroz javno-privatno-civilno partnerstvo mogao dobiti prvi podzemni grad na svijetu.
  • Zato jer bi se na to nadovezala žičara kojom bi se posjetioci koji u Labinu uđu u Podzemni grad i iz „rudnika“ izađu u Rapcu, mogli vratiti, kao nekada starom „teleferikom“, iz Rapca na svoje polazište u Labin.


Cilj:  Pametnim i održivim planiranjem, uz pomoć EU fondova, dobiti prvi podzemni grad na svijetu, kao međunarodnu turističku atrakciju!

Za to će se zalagati Nezavisni Zajedno, Lista broj 8, nositelj: Silvano Vlačić


Cjelokupni program Nezavisni Zajedno, Lista broj 8, nositelja Silvana Vlačića možete pročitati na: http://nezavisnizajednolabin.hr/program/ 

Nezavisni Zajedno, Lista broj 8, nositelja Silvana Vlačića možete pratiti putem web stranice (www.nezavisnizajednolabin.hr) i službenog Facebook profila (www.facebook.com/nezavisnizajedno).


izbori2021 nezavisni zajedno labin nezavisnizajednolabin lista broj 8 silvano vlačić podzemni grad lokalni izbori grad labin gradsko vijeće