Nezavisni Zajedno: PRTLOG NE SMIJE POSTATI ''''SLUČAJ'''' ZA POLITIČKO MANIPULIRANJE GRAĐANIMA

Nezavisni Zajedno: PRTLOG NE SMIJE POSTATI ''''SLUČAJ'''' ZA POLITIČKO MANIPULIRANJE GRAĐANIMA

8.5.2017. // Macronet // Objavljeno u kategoriji Politika

Lista Nezavisni Zajedno reagira na izjavu jednog od kandidata za gradonačelnika, g. Glavičića, da će mu, ako bude izabran, jedan od prvih poteza biti raspisivanje referenduma o planiranoj turističkoj izgradnji u uvali Prtlog. 

Politički, ali za sada samo na riječima, obrat IDS-ovog kandidata za gradonačelnika je rezultat građanskih (oko 3000 skupljenih potpisa građanske inicijative "Volim Prtlog"),   i naših kontinuiranih aktivnosti jer lista Nezavisni Zajedno od samog početka ukazuje na opasnost od betonizacije najljepše labinske uvale i jedine preostale zelene oaze na labinskoj obali.

Iako nemamo običaj komentirati tuđe programe, na ovu izjavu moramo reagirati iz više razloga, koji snažno ukazuju da je to samo politički spin za dobivanje glasova, a ne savjesno promišljanje o ozbiljnom problemu, no idemo redom:

1. U vrijeme IDS-ove pripreme i  predlaganja odluke o Prtlogu  g. Glavičić je, pored funkcije predsjednika kluba vijećnika IDS-a u Vijeću Labina,  bio i predsjednik MO  Labin gornji (u koji spada i Prtlog) i koliko je nama poznato ništa nije poduzeo da upozna žitelje sa namjerama IDS-a.  

2. Kao vijećnik i predsjednik kluba IDS-a, u trenutku donošenja odluke o Prtlogu, nažalost nije  stao na stranu  građana,  nego je prihvatio nečiji diktat što se najbolje vidjelo iz načina na koji je donesena zadnja odluka o Prtlogu. Na toj je sjednici nakon pritisaka iz oporbe i prisutnih građana sjednica vijeća počela ići u drugom smjeru, no na intervenciju gradonačelnika g. Glavičić, kao predsjednik kluba je zatražio stanku,  da bi nakon iste bez rasprave odluka data na izglasavanje.  Ostalo znamo, 9 vijećnika IDS-ove koalicije za , 8 vijećnika oporbe protiv, ali matematika je neumoljiva.

3. Ako netko ima stvarno iskrene namjere, da bi se o Prtlogu donijela ispravna odluka, prije bilo kakvog referenduma, a nadasve prije bilo kakvih saslušavanja bilo kakvih želja investitora, potrebno je struci prepustiti sva potrebna i zakonom priznata istraživanja i analize. Struka uključuje analizu utjecaja na okoliš, ispitivanja procjene prihvatnih kapaciteta destinacije, istraživanja društveno-socijalnog momenta (dostatnost radne snage ili uvoz - odakle?), što grad i građani korisno dobivaju a što gube ovakvim projektom, ..itd
Dok se ne obave sve potrebne studije i analize, Prtlog treba vratiti na ''''početak''''. Vratiti mu zeleni pojas, ukinuti građevinsko područje, a sve radi održivog razvoja i zadovoljenja interesa stanovnika lokalne zajednice.
4. I na kraju a ne manje važno, , zbog zakonske odredbe da su važeći samo oni referendumi na koje izađe više od 50 posto upisanih birača, u Hrvatskoj je do sada uspio samo jedan lokalni referendum – onaj u Pločama. Iz istog je razloga propao i referendum protiv TE Plomin C na ugljen. To samo po sebi govori kolika može biti ozbiljnost prizivanje takvog referenduma. 

Kao zaključak trebamo reći da svatko tko želi iznijeti ozbiljnu i savjesnu viziju rješavanja ''''slučaja'''' Prtlog, najmanje što treba je da jasno, transparentno i javno predoči svoj stav po činjenicama i uvjetima navedenim u točkama 3. i 4.

nezavisni zajedno izbori 2017 lokalni izbori labin grad labin korištenje prostora prtlog