Nezavisni zajedno - program: ‘’SLUČAJ’’ PRTLOG – primjer NEodrživog razvoja

Nezavisni zajedno - program: ‘’SLUČAJ’’ PRTLOG – primjer NEodrživog razvoja

25.4.2017. // Macronet // Objavljeno u kategoriji Politika

Potrebno je naglasiti da ovaj prostor sadrži zaštićeno područje, tj. nosi kategorizaciju ZAŠTIĆENI KRAJOBRAZ radi čega mu se sa pažnjom treba i pristupati. Zaštićeni dio prirode obuhvaća krajobraz područja između Labina, Rapca i uvale Prtlog. Ukupan udio zaštićene prirodne baštine iznosi 36,85% od ukupne površine Grada. Vegetacija je ovoga područja vrlo značajna - to je jedna od rijetkih kvalitetnih šuma hrasta crnike, a proglašena je zaštićenim krajobrazom.

Ukoliko se želi uništiti posljednja ‘’zelena oaza’’ u koju dolaze i turisti iz Rapca upravo radi netaknute prirode kao i radi kapaciteta plaža koji očito nije zadovoljavajući u Rapcu, onda se ovim ‘’slučajem’’ očito radi o privatnom interesu na štetu domaćih ljudi. Naši ljudi su prevareni, što govori činjenica da je gradonačelnik stupio u kontakte sa investitorima (2009.g.) tj. nekoliko godina prije donošenja odluke o izmjenama prostornih planova (2012.g.), a sve na inicijativu investitora. 
 
Da je izmjena prostornih planova već bila uključena u razvojnu strategiju Grada Labina, tada nebi bila očita činjenica o prevari vlastitih stanovnika. Ovako se mještanima Prtloga godinama unazad (prije kontakata sa investitorima) govorilo da se na tom području nikada neće moći graditi jer se radi o zaštićenom prostoru. Međutim, igra krupnog kapitala odigrala je svoju ulogu. Igra krupnog kapitala je omogućila da već danas neki od novih vlasnika preprodaju u Prtlogu kupljeni teren  za deseterostruku cijenu od kupljenog. 
 
Ovo što se dešava s Prtlogom je čisti pokazatelj da Grad Labin nema svoju strategiju razvoja, već se ona bazira na ‘’pozivima’’ stranih investitora i samo njima je isplativa.  Vladajući su se u ovoj namjeri bavili ''''važnijim problemima'''' nego što je zaštita vlastitog okružja. To su planovi i programi; kako zelene površine pretvoriti u građevinska područja i to rasprodati i netko na tome zaraditi. 
 
S obzirom da Grad Labin nije pristupio izradi jedne od temeljnih tehnika u planiranju i upravljanju održivim razvojem (procjena prihvatnih kapaciteta), smatramo da cijeli ovaj ''''slučaj'''' Prtlog treba dovesti na početak. Vratiti mu ''''zeleni pojas'''' (zabraniti građevinsko područje) dok se ne obave potrebne analize, sve radi održivog razvoja i interesa stanovnika lokalne zajednice.
 
Druga bitna analiza je studija strateške procjene utjecaja na okoliš koja također nije rađena. Nedopustivo je da je za odluku o potrebi njezine provedbe traženo ''''mišljenje'''' samo jedne institucije, ponajviše zbog činjenice što se radi o strateški bitnom prostoru i prostoru koje ima kategorizaciju ''''zaštićeni krajobraz''''. 
 
Naša je dužnost očuvati okoliš ne samo zbog sebe, već za buduće generacije. Biti ćemo a priori protiv svih važnih odluka sve dok postoji i najmanja sumnja u nepristranost i objektivnost stručnih studija na kojima se one temelje. Stoga se niti jednoj vlasti ne smije dopustiti da egzistencijalno važne odluke donosi bez pratećih stručnih ekonomskih analiza uzimajući u obzir i način života građana lokalne zajednice. 
 
I na kraju ali ne manje važno , tko bi to radio u tim objektima “slučaja Prtlog”, kada ni za potrebe hotela u Rapcu nema dovoljno radnika?! Zar ćemo uništiti najljepši kutak naše obale da bi strani vlasnici zbog profita, koji će iznositi iz naše zemlje, tamo zapošljavali strane radnike, koji neće niti govoriti naš jezik. 
 
Za koga dosadašnja vlast to uništava naš zeleni pojas?!
Blagodati koje proizlaze iz razvoja turizma nužno moraju biti usmjerene ponajprije na zadovoljenje interesa LOKALNOG STANOVNIŠTVA turističke destinacije.
 
 
NAŠA POBJEDA JE JAMSTVO PROMJENA! 
OSVAJANJEM VEĆINE U VIJEĆU, POSTAJEMO UČINKOVIT KOREKTIV RADA GRADONAČELNIKA!