Nezaposleni više ne trebaju pohoditi burzu

Nezaposleni više ne trebaju pohoditi burzu

22.1.2014. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Od nove godine osjetno su smanjene gužve u zavodima za zapošljavanje, ali ne zato što se smanjio broj nezaposlenih, već stoga što je stupila na snagu zakonska odredba o ukidanju obveze redovnog mjesečnog javljanja za nezaposlene osobe

Iz HZZ-a podsjećaju da je 1. siječnja stupio na snagu izmijenjeni Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojim je ukinuta obveza redovnog mjesečnog javljanja za nezaposlene osobe te mogućnost ostvarivanja prava na produženu novčanu naknadu dugotrajno nezaposlenih osoba.

Po novim pravilima, umjesto osobnog dolaska nezaposlene osobe mogu biti u kontaktu sa svojim savjetnikom putem telefona ili e-maila. Na taj način trebaju se redovito konzultirati i informirati o slobodnim radnim mjestima i ostalim aktivnostima područnog ureda vezanim uz pripremu za zapošljavanje i jačanje zapošljivosti. Kao i do sada, sa savjetnikom moraju kontaktirati barem jedanput mjesečno.

Također, navedenim zakonskim izmjenama ukida se mogućnost ostvarivanja prava na produženu novčanu naknadu dugotrajno nezaposlenih osoba. Umjesto toga, dugotrajno nezaposleni imaju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu na osnovi novog Zakona o socijalnoj skrbi.

Zajamčena minimalna naknada je pravo na novčani iznos kojim se osigurava zadovoljavanje osnovnih životnih potreba samca ili kućanstva koje nema dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba.

Ona objedinjuje dosadašnje tri naknade: pomoć za uzdržavanje iz nadležnosti Ministarstva socijalne politike i mladih, opskrbnine iz nadležnosti Ministarstva branitelja te produženu novčanu naknadu iz nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Zajamčena minimalna naknada za samce iznosi 100 posto osnovice odnosno 800 kuna dok se za kućanstvo utvrđuje u iznosu koji predstavlja zbroj udjela za svakog člana kućanstva. Naknade za pojedine članove kućanstva iznose: za samohranog roditelja 800 kuna (100 posto osnovice), za odraslog člana kućanstva 480 kuna (60 posto osnovice) te za dijete 320 kuna (40 posto osnovice).

 

nezaposlenost hzz