Nezapamćena festivalska katastrofa: Festival s kojeg su glazbenici pobjegli glavom bez obzira

Nezapamćena festivalska katastrofa: Festival s kojeg su glazbenici pobjegli glavom bez obzira

23.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

Unatoč potpunom debaklu rokerskog početka ambiciozno najavljenog United festivala prošlog vikenda u Labinu, Patrik Čekada u ime organizacijskog tima projekta, nastalog spajanjem Istra Rock i Summer festivala, tvrdi da realizacija drugog dijela glazbenog događanja ipak nije dovedena u pitanje i kako u najmanju ruku katastrofalan ishod prošlog vikenda neće presuditi elektroničkom finalu što bi se trebao održati ovaj petak i subotu, odnosno 26. i 27. srpnja.
Naime, početak prvog izdanja »ujedinjenog festivala« označili su veliki organizacijski problemi i prava drama koja se odigrala u backstageu festivala - od najavljenih headlinera rokerskog dijela United festivala, Ky-Manija Marleya i T.B.F.-a u petak, odnosno Darka Rundeka i njegovog Cargo Orchestra i Kultur Shocka u subotu, nastupili su samo Splićani i to nakon mučnog natezanja s organizacijskim timom.

 

Problemima nikad kraja

 

- Čim smo došli na festival bilo nam je jasno da nešto nije u redu, budući da u backstageu i na samom stageu nije bilo ni pola od dogovorenih tehničkih uvjeta. Struja je na glavni stage došla tek oko 20, a tonske probe su trajale do 23. Tad nam je postalo jasno da će biti problema i oko isplate dogovorenog honorara pa smo se već bili spakirali i odlučili otići, no organizatori su nas zaustavili u zadnji čas i isplatili novce za nastup, pa smo ponajprije zbog publike ipak zasvirali, kazao nam je Saša Antić iz T.B.F.-a. Antić naglašava da su se tijekom karijere susreli s raznim organizatorima, no ovo što im se dogodilo u Labinu spada u daleko najgore iskustvo.


Organizator je s T.B.F.-om imao sreće, no to se nije dogodilo s Ky-Manijem Marleyjem koji nije svirao zbog stavke ugovora u kojoj piše da mu se brani koncert pred manje od tisuću ljudi. Nakon »porođajnih muka«, problemi su se nastavili i drugog dana festivala kad su najavljeni nastupi Darka Rundeka i njegovog Cargo Orchestra i Kultur Shocka, koji se na kraju nisu dogodili.


- Došli smo u Labin kako je i dogovoreno, no organizator festivala nije ispoštovao ni minimalne uvjete za nastup i zbog toga nismo svirali. Zapravo, čak smo odlučili izaći u susret organizatorima i pristali svirati iza dva sata ujutro, no ni to nije bilo moguće, jer jednostavno nismo dobili dogovoreni honorar. Žao mi je organizatora, ali ako nisi spreman odraditi svoj dio posla, onda se bolje ne upuštati u projekte, kazao nam je pak Darko Rundek.

 

Festival bez novca

 

Problem s organizatorima nisu mogli progutati ni »Kultur Shock« kojima je dio honorara isplaćen unaprijed, dok su ostatak novca trebali dobiti uoči samog nastupa.
- Ugovor s našom agencijom brani nam svirku ukoliko uoči samog nastupa ne dobijemo drugi dio dogovorenog honorara. Ukoliko mi ipak nastupimo, kršimo ugovor s agencijom i dovodimo u pitanje vlastitu reputaciju i daljnju karijeru. Koliko god bila velika naša želja da ipak sviramo pred omladinom, koja je platila čak 180 kuna za jednodnevnu ulaznicu, mi to jednostavno nismo mogli jer nisu poštovani osnovni uvjeti, kazao nam je vođa Kultur Shocka Srđan Jevđević, poznatiji kao Gino Banana i naglasio da je slabom odazivu publike vrlo vjerojatno presudila i preskupa cijena ulaznica.


Kako bi se umanjila sramota i kako bi se organizacijski tim na čelu s Čekadom barem donekle iskupio izigranim posjetiteljima, koji su izdvojili 250 kuna za dvodnevnu, odnosno 180 kuna za jednodnevnu ulaznicu, karta za petak stajat će 100 kuna, što je za 80 kuna manje od najavljene cijene, dok će u subotu cjelokupni program biti u potpunosti besplatan.
- Svi oni koji su kupili dvodnevnu ili jednodnevnu ulaznicu za prošli vikend, dobit će bonove za hranu i piće u protuvrijednosti cijene kupljene ulaznice, tvrdi Čekada.

 

 

Danijela BAUK, Voljen KORIĆ

 

 

 

Što će biti s DJ-ima?

 

Ovog petka i subote u Dubrovi u sklopu druge polovine »United festivala«, na tri festivalske pozornice odnosno floora glazbu bi trebalo »zavrtiti« tridesetak domaćih i stranih DJ-a među kojima su i svjetski poznati i priznati, poput Adama Freelanda, Nicka Warrena, 16 Bit Lolitas i Hybrida.

 

 

DOGRADONAČELNICA LABINA LILIANA VALE OGORČENA NA »UNITED FESTIVAL«

 

Ugrožen je ugled Grada

 

Debakl početka United festivala nije jedini problem Patrika Čekade i njegovog tima. Naime, u partnerstvu s Labin Art Republikom najavljena su još dva glazbena događanja - četverosatni besplatni koncert Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića kod Špine te dvosatni koncert Maksima Mrvice u Župnoj crkvi u starog gradu u Labinu.


- Organizator nas je kontaktirao još u siječnju, no mi smo mu već tad jasno kazali da Stefanovski i Tadić ne planiraju turneju ovog ljeta i da taj nastup u Labinu nije moguć. No, unatoč tome do unatrag dva tjedna promotor je stalno najavljivao taj koncert i potom objavio da je otkazan, ali ta svirka nije otkazana jer već u startu nije dogovorena, ne postoji baš nikakav ugovor, objasnio nam je jučer Darko Hlupić, menadžer Stefanovskog i dodao da ga je tim povodom kontaktirala i dogradonačelnica Labina Liliana Vale i pokušala na neki način sanirati nastalu štetu i dogovoriti neki drugi termin koncerta.
Dogradonačelnica Liliana Vale, ujedno i direktorica Labin Art Republike, kulturne manifestacije Grada Labina, jučer nam je pak kazala kako Labin nije pokrovitelj »United festivala«.

 


- S United festivalom potpisali smo ugovor vezan isključivo za dva programa, gostovanje Stefanovskog i Tadića te nastup Makisma Mrvice prema kojem Grad Labin financira pola iznosa za Tadića i Stefanovskog, a drugu polovinu trebao je osigurati »United festival«. Mi smo svoj dio dogovora ispunili, na račun festivala uplatili smo svoju polovicu iznosa i sad se iskreno nadamo da će se taj novac vratiti jer koncerta neće biti. Nakon svega što se dogodilo, kontaktirali smo i menadžera Maksima Mrvice u Londonu i provjerili da li je u njihovom slučaju izvršena uplata i menadžer nam je potvrdio da jest i da će se koncert održati, naglasila je Liliana Vale i dodala da iz cijele ove sramotne priče valja izvući pouku jer je na ovaj način ugrožen ugled Grada Labina.

 

Izvještaj Labin.com-a Dan 1.

Izvješta Labin.com-a Dan 2.

Izjava Patrika Čekade za Radio Labin

Forum: UNITED FESTIVAL - 18.07. - 27.07.2008 + izjave drugih medija

 

 

United Festival Istra Rock Festival Rabac Summer Festival Patrik Čekada Dubrova elektronika festival organizacija Liliana Vale Labin