Nevladine Udruge u Rapcu pripremaju mlade za uključivanje u lokalnu politiku

Nevladine Udruge u Rapcu pripremaju mlade za uključivanje u lokalnu politiku

9.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Vještine poput nenasilnog rješavanja konflikata i komuniciranja te osobnog razvoja nisu dovoljno zastupljene u obrazovnom sustavu.

Suradnički odnos s osobama sposobnim za promjene te volja za predlaganje novih rješenja ključni su za civilne kampanje i aktivizam mladih, ističe Andrijana Parić iz Centra za mirovne studije, jedne od desetak organizacija koje do sredine ovog tjedna u Rapcu sudjeluju na II. lokalnom treningu Mlade MIRamiDE.

Riječ je projektu Centra za mirovne studije, Mreže mladih Hrvatske i pulskog ZUM-a na kojem se mladi aktivisti Istre, Kvarnera, Gorskog kotara i Like pripremaju za rad u svojim zajednicama.
Na petodnevnom skupu 20-ak je mladih s različitim interesima prošlo radionice o komunikaciji, timskom radu, zajedničkom donošenju odluka, lokalnoj zajednici, moći i aktivizmu, lokalnoj politici za mlade, suradnji i umrežavanju te zagovaranju i civilnim kampanjama.


Potonjih je, navodi Denis Sgagliardi iz ZUM-a, bilo nedavno u Istri nekoliko, od referenduma za NATO-a do udomljavanja životinja preko udruge Snoopy. Ipak, nije sve ni idealno jer su, po njegovom mišljenju, mladi nedovoljno motivirani i obučeni za korištenje mogućnosti koje postoje u okvirima lokalne samouprave i uprave. Primjerice, ako postoji volja za neki projekt, onda ga je teško »staviti na papir«, iako postoje gradska vijeća mladih, a odnedavno i zakonski obvezni savjeti mladih, a ponekad ni lokalne vlasti ne žele financirati projekt.
Savjet na županijskoj razini, kaže Sgagliardi, imat će zadatak popisati sve udruge mladih, naročito one aktivne, kako bi se dobila baza za jačanje njihove uloge u lokalnoj politici. Neke vještine za to, navodi voditeljica radionice o zajedničkom odlučivanju Emina Bužinkić, često izostanu kroz državni obrazovni sustav. - Vještine poput nenasilnog rješavanja konflikata i komuniciranja te osobnog razvoja nisu dovoljno zastupljene u obrazovnom sustavu, smatra Bužinkić, a po njenom mišljenju mladi nemaju ni dovoljno poticaja da sami sebe zapitaju kako mogu promijeniti stvari u svojoj zajednici.

Takvim oblicima poticanja ne bave se ni neke lokalne samouprave, pa je tako Cvijeta Senta, također voditeljica, istaknula da je posebno teška situacija u Ličko-senjskoj županiji, gdje i inače ima malo udruga mladih, a usto ni iz postojećih se nitko nije pojavio na ovom skupu, pa će zbog toga morati pojačati aktivnosti na tom prostoru.

Mladen Šarlija, jedini predstavnik iz Primorsko-goranske županije, odnosno član Vijeća mladih grada Kastva, naglašava važnost povezivanja i umrežavanja mladih iz Istre i Primorsko-goranske županije kao puta za lakše traženje sredstava.
Lokalni trening Mlade MIRamiDE dio je trogodišnjeg edukativnog programa koji uključuje tri nacionalna i šest lokalnih treninga. Nacionalni trening propituje pojedince i društvene odnose u kontekstu izgradnje mira i razvoja kulture tolerancije i poštivanja ljudskih prava, dok se lokalni bave informiranjem o razvoju lokalne politike za mlade. Program podržavaju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istarske županije te Primorsko-goranska županija.

 

K. STEPČIĆ REISMAN

 

Mlade MIRamiDE projekt politika mladi edukacija centar za mirovne studije mreža mladih hrvatske