Neustrašivi labinski kauboj i oriđinal - Euro Laube Keko živi sve teže, ali se ne predaje

Neustrašivi labinski kauboj i oriđinal - Euro Laube Keko živi sve teže, ali se ne predaje

16.1.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Jedanaest tisuća kuna velik je iznos za ovog simpatičnog Labinjana odjevenog u kaubojsko odijelo koji se klanja dok srdačno pozdravlja i rado porazgovara s namjernicima, ali nije za društvo i državu koje bi lako moglo prikupiti taj novac ili uključiti Eura u stečajni postupak koji ovih dana prolaze mnogi građani u sličnoj životnoj situaciji. Tada bi Euru preostala puna penzija. Mala, ali dovoljna za dostojan život

Zbog jedanaest tisuća kuna duga, 73-godišnji Labinjan Euro Laube Keko živi u siromaštvu. Veći dio mirovine od 2.700 kuna koju je zaslužio u 29 godina rada u Luci Rijeka Bršica i Ini, ovršen mu je. Tako mu svaki mjesec preostaje tek 150 kuna za život. Blokiran je od studenog 2017. Jedanaest tisuća kuna velik je iznos za ovog simpatičnog Labinjana odjevenog u kaubojsko odijelo. Klanja se dok srdačno pozdravlja i rado porazgovara s namjernicima. Onih jedanaest tisuća kuna koje se njemu nedostižne, za društvo i državu koji bi lako moglo prikupiti taj novac ili uključiti Eura u stečajni postupak koji ovih dana prolaze mnogi građani u sličnoj životnoj situaciji tek je kap u moru Tada bi Euru preostala puna penzija. Mala, ali dovoljna za dostojan život.

Euro Laube Keko vjerojatno je najosebujniji Labinjan. Legenda. Dobri duh tog grada, otvoren, nasmijan, ali svoj, tvrdoglav i dosljedan, prije svega u modnom izričaju koji uglavnom podrazumijeva vojne uniforme, posebna, pa i Titovih odijela. Euro Laube Keko je američki maršal, samozvani, simpatični i dobroćudni šerif. On je kauboj s pripadajućim šeširom i pratećim dodacima koji potvrđuju njegovo opredjeljenje. Živi u svom imaginarnom svijetu, na granici fikcijskog, nadrealnog, virtualnog. Živi životom čovjeka koji bi mogao biti predložak za kakav dobar igrani film ili dokumentarac. No dok se o snimanju možda samo nagađa, i prije da se to neće dogoditi nego da će Euro Laube Keko dobiti svojih 60 ili 90 zasluženih filmskih minuta, on je sve stariji i nemoćniji, pomalo će ga napuštati i zdravlje, a uvjeti života tog oriđinala, kako bi takvog čovjeka nazvali Dalmatinci, sve su teži. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

euro laube keko šerif