Nesavjesno parkiranje u Labinu: Samo su skoknuli na kavu…

Nesavjesno parkiranje u Labinu: Samo su skoknuli na kavu…

7.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Fotokritika

Zapanjujuća je nonšalantnost "majstora" koji nepropisno parkiraju vozila u Labinu, ostavljajući ih na nogostupima, na po'' ceste, zelenoj površini ili jednostavno ispod znaka zabrane. Koliko ste puta opsovali vidjevši da, zbog takvih junaka, i majka s djetetom u kolicima mora na kolnik, riskirajući da je netko brz i žestok ne «pokupi»?

Nije, naravno, Labin izuzetak. Takva su vremena: najradije bismo autom ušli u dnevni boravak. Nameće se pitanje ima li lijeka za našu prometnu nekulturu, za one koji «zaboravljaju» gdje su to krivo parkirali?

Prometnih redara kao možebitnog rješenja gradski vijećnik Željko Ernečić sjetio se, veli, još kao član Mjesnog odbora Kature, ponukan tamošnjim problemima.

- Najviše začuđuje što tim vozačima koji svugdje parkiraju nije ništa sporno. Kao da ne vide da nekome smetaju, da zbog njih pješaci, uključujući i one najmlađe, i na frekventnijim pravcima moraju na cestu. Kad je, primjerice, na gradskom stadionu utakmica, tamošnji je nogostup s obje strane okupiran, a samo malo dalje, kod Doma zdravlja, parking zjapi prazan. Takvu bi komociju - premda negdje doista nedostaje parkirališta - policija trebala sankcionirati, no kao da se time ne stigne baviti. Zato bi upravo prometni redari mogli ublažiti te nevolje, kaže Ernečić.

S njime se slaže i Radmila Pekas iz labinske policije, članica gradskog Savjeta za sigurnost prometa, s obzirom na to da su redari, kako napominje, ovlašteni za kažnjavanje. Policija, ističe, od Grada zahtijeva i stalno angažiranje pauka.

- Gledamo kažnjavati ondje gdje je doista ugrožena sigurnost, na prometnijim mjestima. Kazne pod brisačima ipak nisu rješenje, a jedino za njima možemo posezati, budući da u Labinu nema pauka. Prije oko osam godina povremeno nam je dolazio onaj rovinjski, no falio je baš kad je najviše trebao. Policija, uostalom, ima i mnogo toga ostaloga za odraditi, objašnjava Pekas.

Posebno je ljuti, podvlači, bezobrazluk onih koji parkiraju na nogostupu u centru, na Zelenicama kod Hrvatskih voda, «da bi otišli na kavu». Izdvaja i starogradski trg, gdje zbog uskog grla koje nastaje u slučaju nepropisnog parkiranja autobusi ne mogu proći pa policajci katkad moraju preusmjeriti promet dok se ne pojavi nesavjesni vozač.

Iz Grada su ranije isticali da je praktički sve razrađeno za zapošljavanje dva prometna redara, no to će ove godine izostati jer proračunom nisu predviđena sredstva. (I. RADIĆ)

 

policija parking poarkiranje fotokritika policija pp labin radmila pekas nasavjesno parkiranje