Nered u plaćanju komunalne naknade

Nered u plaćanju komunalne naknade

3.12.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

PIĆAN -Prijedlog o sufinanciranju zajedničkog ureda za gospodarenje prostorom za Grad Labin i općine Labinšćine, koji je naknadno stavljen na dnevni red Općinskog vijeća, jednoglasno je odbijen. Prihvaćeno je objašnjenje Branka Ružića da je za Pićan bolje da služba koja se bavi izdavanjem građevinskih dozvola ostane na županijskoj razini, a ne da se prenese na Labin, jer bi se time, kako je rekao, lokalnim zajednicama stvorili samo dodatni troškovi. Uz to, time bi se dodatno koncentrirala moć u rukama labinskog gradonačelnika.

Vijećnici su odgodili donošenje nove odluke, čiji im prijedlog nije dan u pisanom materijalu, što je bivši načelnik Branko Ružić nazvao omalovažavanjem vijećnika.
Novim izmjenama i dopunama odluke o komunalnoj naknadi, što je jednoglasno prihvaćeno, mjesečno će se od tvornice kamene vune Rockwool prihodovati blizu 180 tisuća kuna, dok će ostali obveznici i dalje plaćati isti iznos. Uočeno je da je on za većinu poduzetnika gotovo simboličan, pa je spomenut primjer uspješne tvrtke ABS koja mjesečno plaća svega 90-ak kuna komunalne naknade! Na pitanje kako su moguće takve anomalije, čuo se odgovor da većina poduzetnika koji su u poslovni svijet krenuli iz vlastite garaže kasnije nije prijavljivala nove poslovne prostore, pa čak nisu dozvolili da se obave nove izmjere. Bilo je i opravdanja da oni nisu dužni komunalnu naknadu za nove poslovne prostore plaćati do dobivanja uporabne dozvole, nakon čega je uslijedilo protupitanje može li se bez te dozvole poslovati godinama.
Premda je zaključeno da takvim ponašanjem trpi općinski proračun, nije prihvaćena nikakva konkretna odluka o uvođenju reda u plaćanju komunalne naknade.
Na pitanje zbog čega je Pićan jedna od rijetkih općina u kojoj se makar simboličnim iznosom ne nagrađuju majke novorođene djece, zaključeno je da se to može učiniti tek donošenjem odluke.

pićanski vjećnici komunalije Pićan nered općinsko vijeće