NEPRIMJERENI UVJETI I BESPARICA PRITIŠĆU LABINSKI CENTAR »LIČE FARAGUNA«

NEPRIMJERENI UVJETI I BESPARICA PRITIŠĆU LABINSKI CENTAR »LIČE FARAGUNA«

2.6.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Iako je labinski Centar »Liče Faraguna« za djecu s posebnim potrebama jedina takva ustanova u Istri s domskim smještajem, to se, prema uvjetima u kojima djeluje, ne bi moglo zaključiti. Krov zgrade dobrano je načet, invalidima nije prilagođen sanitarni čvor, namještaj je neprimjeren i zastario, nema klima-uređaja u kabinetima. Kupnja didaktičkih pomagala i edukacija učitelja ovdje su tek misaone imenice. Posljednje, no ne manje važno: unatoč neupitnoj potrebi, ova osnovna škola s tri odjeljenja i 13 đaka (do 21 godine), od kojih je sedmero u stacionaru od ponedjeljka do petka, nema ni zdravstvenog radnika.
Centru, kako nam prenosi ravnateljica Sunčana Jokić, mjesečno nedostaju četiri tisuće kuna, oko 400 po korisniku, za pokrivanje osnovnih troškova. Takvo kuburenje natjeralo ju je da pokuša probuditi nadležne u lokalnim zajednicama iz kojih djeca stižu, prvenstveno one u Gradu Labinu.
- Polaznici su aukcijama radova i sličnim akcijama zaradili 20 tisuća kuna, a umjesto da time i donacijama, do kojih je sve teže doći, nabavljamo novi materijal za kreativne radionice, novac ide doslovce na sredstva za čišćenje te ona za osobnu higijenu; krpamo sve veće materijalne troškove. Prirodno je očekivati da lokalna zajednica brine za ovakvu ustanovu - ponajprije za nekretninu, koja je trenutno na sramotu Labinu - te sve približi civilizacijskim standardima, tim više jer je njen osnivač. Možda je škola prevelika, ali ova djeca trebaju prostora; zaslužuju veću pažnju jer nikada neće biti samostalna, jasna je Jokić.
Deset mjeseci otkako je ravnateljicom pokušava, veli, do labinskog gradonačelnika Tulija Demetlike. Kaže da je on sve prepustio resornom pročelniku Brunu Hrvatinu, uz kojeg se uključio i županijski pročelnik Mladen Dušman.
- Njihov je angažman i sastanak s roditeljima za svaku pohvalu, no gradonačelnik je taj koji bi trebao napraviti onaj korak više te pogurati svojevrsnu koordinaciju čelnika iz ostalih istarskih sredina. Tada bismo, udruženi, lakše i od Ministarstva zahtijevali izmjenu pet godina starog pravilnika koji propisuje izdvajanje 41 kune dnevno po djetetu. To ne pokriva ni pet obroka. Ne mogu isti kriteriji vrijediti za redovne i posebne škole, dodaje Jokić.
Godišnje od Ministarstva Centar dobije 235 tisuća kuna, u što su uključeni i troškovi prijevoza te grijanja. Grad Labin, prenosi nam ravnateljica, samo doznačuje taj decentralizirani novac i jednokratno pomaže manifestacije i slične prigode.
- Ciljano Labin ne daje ništa, kapitalnih sredstava Centar nema već godinama, a krpanje rupa na skroz dotrajalom krovu samo je ulupavanje novca. Pazin donaciju od oko pet tisuća kuna uplati tek krajem godine, a Buzet mjesečno uplaćuje 416 kuna pomoći, govori Jokić.
U njenom dopisu Županiji i Gradu stoji da bi - za pokrivanje osnovnih troškova Centra - Labin mjesečno trebao izdvajati 1.600 kuna (četiri polaznika), Buzet 800 (dva), a Pazin, Rovinj, Poreč, Žminj, Sv. Nedelja, Kršan i Raša, odakle stiže po jedan korisnik - 400. Za osnovne, pak, potrebe stručnih suradnika iz mobilnih timova, koji već treću godinu potpomažu djecu s posebnim potrebama uključenu u redovne škole na Labinštini (trenutno 61 učenik), Grad bi godišnje trebao dotirati 7.800 kuna, raška općina 4.800, kršanska 3.000, a Općina Sv. Nedelja 2.700. Dva logopeda te po jednog psihologa i defektologa zasad »servisira« Centar.
U mjesec dana još nema odgovora, no Jokić se nada da će molba - s obzirom na to da tražene dotacije uistinu nisu velike - biti uslišana da bi od rujna mogli krenuti nesmetano funkcionirati. Pretpostavlja da se sve otegnulo zbog izbora te se očekuje i skoro pokretanje tražene koordinacije (grado)načelnika.
Pojašnjava da je lokalnoj zajednici ostavljena i mogućnost zapošljavanja medicinskog osoblja u Centru budući da novi pedagoški standard ne propisuje njegov angažman preko resornog ministarstva. Tu je, pojašnjava Jokić, pomoći najavio pročelnik Dušman preko županijskog odjela za zdravstvo.
- Medicinska njega nam je neophodna zbog provođenja terapije vrlo jakim lijekovima, odvođenja nepokretnih đaka u nužnik, mijenjanja pelena inkontinentnoj djeci, zbrinjavanja epileptičara, zaključuje ravnateljica.

 

 

Kupit ćemo kombi!

I ondje gdje se Ministarstvo nudi - u plaćanju vozača i svih troškova prijevoza - Centar ne može na zelenu granu. Treba, naime, »samo« nabaviti specijalno vozilo kojim bi mogli na besplatna terapijska jahanja, terensku nastavu, ručkove… Todor i Predrag Ljuna organizirali su u tu svrhu nedavno koncert u Labinu, no nije se prikupilo previše. Sredstva se mogu uplatiti na žiroračun 2340009 – 1110373271 kod PBZ-a. Kombi stoji oko 200 tisuća kuna.


- Nabavit ćemo to vozilo! Kažemo si: Krepat ma ne molat!, poručuje Jokić, najavljujući namjensku akciju s trgovačkim centrom Pevec.

Doživotno roditelj

Osim dnevnih radionica inkluzije, koje okupljaju osam polaznika starijih od 21 godinu, za što novac izdvaja Grad, te onih tjednih udruge Labin-Zdravi grad, u Centru se već dva mjeseca provodi svojevrsni seminar za skrbnike pod nazivom »Roditelj na doživotnoj ili doživotno roditelj?«. Svake druge srijede odazove se sedam-osam roditelja, a Jokić i učiteljica Lorena Černjul kane dogodine proširiti tu priču.

sunčana jokić centar liče faraguna štićenici pevec terenska nastava prijevozno sredstvo posebne potrebe