Nepoznati detalji o nesreći u raškom rudniku i požara na brodu `August Cesarec` kod Crne punte

Nepoznati detalji o nesreći u raškom rudniku i požara na brodu `August Cesarec` kod Crne punte

26.10.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Poznati novinar i  publicist Đorđe Ličina prekjučer je gostovao u Gradskoj knjižnici Poreč, u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige. Pred porečkom je publikom predstavio svoju novu  knjigu "Hrvatska: 100 katastrofa u 100 godina". Dokumentaciju za knjigu  Ličina je počeo prikupljati još  sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je kao mladi  novinar prvi puta napisao izvještaj za crnu kroniku "Vjesnika" u kojem je tada radio.

Izvještavao je o mnogim domaćim, ali i svjetskim katastrofama, a u knjizi nesrećama ne pristupa samo pukim  nabrajanjem fakata, već stvara zbir neobičnih priča o tragičnim sudbinama ljudi koji su doživjeli najveće katastrofe  koje ova zemlja pamti. U razgovoru, kojega je moderirala  ravnateljica porečke Gradske  knjižnice Irides Zović, dotakli  su se i nesreća koje su ostale  upamćene u Istri.

 

- Ima ih više: od one na  pulskoj plaži Vergarola, kad  je u eksploziji uskladištenih  podmorskih mina u kolovozu 1946. godine, poginulo 116  osoba, a 216 ih teže i lakše  ozlijeđeno, pa sve do požara na brodu "August Cesarec"  kod Crne punte, jednu milju  od ulaza u Raški kanal, rekao  je Ličina te podsjetio na tragična poglavlja koja govore  o raško-podlabinskim ugljenokopima gdje je, u nepunih 40 godina, život izgubilo više  stotina rudara.

Najstrašnija  se nesreća zbila u veljači 1940.  godine. Prema nekim podacima tada je u rudarskom oknu  Raških ugljenokopa u eksploziji ugljene prašine poginulo 185, prema drugim izvorima 317, prema trećima 370, a  prema četvrtima čak 490 rudara. Jedna od misterioznijih istarskih katastrofa tiče se  željezničke nesreće 1949. godine na ulazu u Sveti Petar u  Šumi kada je poginulo 15, a  teže i lakše ozlijeđeno 60-oro  djece koja su vlakom putovala na ljetovanje u Medulin i  Rovinj.

 

 

O tom je događaju Li-čina pisao na temelju svjedočenja preživjelih (među ostalim umirovljeni zagrebački  inženjer strojarstva Žarko Rogan koji je igrom sudbine 60 godina kasnije nanovo doživio nesreću nagibnog vlaka u Dalmaciji) od kojih neki navode da je poginulo čak i do stotinjak djece, uglavnom dječje siročadi, pa je sve zataškano.

Publicist Ličina napisao je dosad tridesetak romana, jednu zbirku pjesama, dva putopisa, tri dječja romana te petnaestak knjiga špijunsko-kriminalističkog žanra.

Obišao je zemaljsku kuglu, a porečkoj publici ispričao dogodovštine s obilaska Amazone. A. DAGOSTIN

povijest raša ugljenokopi raša đorđe ličina istarske nesreće kova rudnik nesreća u raši kova je nasa crna punta