Nepovoljne vremenske prilike na Labinštini: Strah od novih poplava u Raškoj dolini

Nepovoljne vremenske prilike na Labinštini: Strah od novih poplava u Raškoj dolini

6.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

RAŠA - Prognostičari očekuju kišu danas i sutra, no satelitski snimci pokazuju da će najviše padati u riječkom zaleđu. Pomakne li se središte fronte i zaustavi nad Labinštinom, koja je ovih dana bila u žarištu sa 150 litara u 24 sata po četvornom metru, očekuje nas nova poplava u Raškoj dolini, očekivanja su Vitomira Skandula, voditelja ovdašnje Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda.

 

Ističe da su - spremajući se za četvrtu poplavu u svega dva mjeseca - nabavili još tri tisuće vreća za postavljanje zečjih nasipa, dijelom i stoga jer nove padaline zasićeno tlo neće moći upijati.
- Dolazi ciklona jednako obilna padalinama kao ova posljednja. Samo da se sve iznova ne poklopi s plimom i jugom jer tada rijeka ne može normalno utjecati u more. Pitaj Boga što će biti!? Još se super držimo - vidjeli ste da je Zadar »plivao« sa svega 30 litara kiše po kvadratu, primjećuje Skandul.

Situaciji, kako kaže, ne pogoduje ni desetak izvorišta s desne strane srednjeg toka rijeke Raše koje su podzemne vode iz pazinskog sliva pretvorile u prave vodoskoke. Rijeku, osim toga, pune i brojni vodotoci oko Potpićna te oni s barbanske strane.

Pritocima je jednako opterećeno i Čepićko polje, odnosno boljunski sliv koji, prihvaćajući čak i bujice iz Lupoglava, završava u Plominskom zaljevu. Ondje, napominje Skandul, problem podebljava i nepropusna ilovača.

I. RADIĆ

Vodu i dalje prokuhavati

Mutnost izvora Fonte Gaja, Kokoti i Mutvica i dalje je višestruko iznad dopuštene, pa na snazi ostaje odredba o obveznom prokuhavanju vode za piće, doznajemo iz Vodovoda Labin.

Ugroženi dijelovi grada su: Kature, Marcilnica, Streljana, Nove zgrade, Kapelica, Breg Ivanovci i Salakovci. U općini Raša odredba vrijedi za općinsko središte, Kokote, Brgod, Trget, Viškoviće, Brovinje, Stanišove i Diminiće te za naselje na potezu od Velih Golji do Kunja. Na Pićanštini su to Most Pićan, Kukurini, Bolobani, Donji Kralji, Floričići i Škrbanski brijeg, a na Kršanštini Boljevići, Lazarići i Čambarelići. U općini Sv. Nedelja vodu treba prokuhavati u Šumberu, Sv. Martinu i na potezu od Markoci do Cera.
Za sva ugrožena mjesta osigurana je opskrba pitkom vodom iz cisterni.

R. S.

 

nasipi evakuacija elementarna nepogoda kiša prokuhavanje vode poplava Raša visok vodostaj vodostaj