Neočišćeni kanali pospješuju poplave - hoće li se raška dolina pri prvoj sljedećoj obilnoj kiši ponovno naći pod vodom?

Neočišćeni kanali pospješuju poplave - hoće li se raška dolina pri prvoj sljedećoj obilnoj kiši ponovno naći pod vodom?

5.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zahtjev za odmuljivanjem obuhvatnih kanala ponovno ćemo poslati riječkom Vodnogospodarskom odjelu Hrvatskih voda, poručio je načelnik Raše Josip Knapić.

 

Već godinama upozoravamo Hrvatske vode da obuhvatnim kanalima u Raškoj dolini treba povećati protočnost redovitim odmuljivanjem i čišćenjem uz istodobno održavanje poprečnih vodotoka. U protivnom će voda iznova za ovakvih prilika udariti na ušće, tako dan nakon treće poplave u svega dva mjeseca govori raški načelnik Josip Knapić upitan je li se, usprkos obilnim kišama - prema Hrvatskim vodama u 24 sata palo je do 150 litara po četvornom metru - mogla izbjeći nepogoda te što učiniti da ne dođe i do četvrte. Knapić poručuje da će zahtjev za odmuljivanjem ponovno poslati Gordanu Gašparoviću, direktoru riječkog Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda, koji je obećao skori razgovor o toj problematici s lokalnom zajednicom.
Raša je u utorak prijetila izlijevanjem mještanima Mosta Raše, kojima je bila ponuđena i evakuacija.
- Sva sreća da se prošle noći nisu ostvarile prognoze o novim padalinama. Dežurali smo jer je situacija bila na rubu, kaže načelnik Knapić.
- Čepićko polje ima potpuno riješen sustav odvodnje, a ipak je potopljeno. To dovoljno govori o tome koliko su zapravo oborine bile strašne, objašnjava Vitomir Skandul, voditelj ovdašnje Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda.
- Uostalom i satelitska snimka pokazuje da je žarište ciklone bilo upravo nad Labinštinom. Bili smo u kotlu. Na jednoj je mjernoj postaji za sedam sati palo 70 litara kiše po četvornom metru. Koliko god nas netko držao lošima ili dobrima, siguran sam da bi i Most Raša i Most Potpićan »zaplivali« da ne širimo korita i redovno održavamo kanale, veli Skandul. Ranije nam je, pak, izjavio da će, nakon što su sanirali dva kilometra nasipa na obuhvatnim kanalima, ove godine popraviti preostali dio, za što je osiguran materijal. Time bi, rekao je, Raška dolina bila zaštićena od poplava.
Skandul podsjeća da vodostaj od dva metra na Mostu Raša nije zabilježen od 1993., kada je državna cesta zbog velike poplave cijeli dan bila zatvorena. Ovom su zgodom, napominje, stalnim saniranjem nasipa i maksimalnim korištenjem pumpa na Svetoj Foški i Štalijama držali crvenu liniju, odnosno vodu u razini prometnice.
Slično nam je kazao i Gašparović, ovom prilikom rukovoditelj obrane od poplave, ističući da su poštovali sve procedure, pravodobno angažiravši 40 radnika buzetske Vodoprivrede. Odbacio je Knapićeve optužbe rekavši da su u nadvisivanje nasipa i održavanje kanala u Raškoj dolini u posljednje dvije godine uložili oko 12 milijuna kuna.
- Sustav funkcionira iako je na nekoliko mjesta propuštao pa smo podizanjem nasipa s 1.500 vreća prekjučer spriječili izvanrednu situaciju. Mještani zapravo ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi, kazao je Gašparović.
Stanje redovne obrane od poplave na Mostu Raša ukinuto je jučer u 14.30 sati, nakon što se vodostaj, u odnosu na dan ranije, spustio gotovo triput. Takva je mjera, međutim, ostala na snazi za branu Letaj, koju su punili vodotoci s Učke. Skandul tu ne vidi opasnost budući da je tamošnji bazen dovoljno širok.
Pod vodom boje zemlje u Raškoj dolini i dalje je Fonte Gaj, gdje su za Labinštinu vitalna izvorišta pitke vode, te uvala Donišnica i rezervat magaraca, koje je vlasnik Ivan Perko premjestio na uzvisinu. Nalik jezeru je i 460 hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta. Štete se, uključujući i one u poplavljenim stanovima u općinskom središtu, tek utvrđuju.
Knapiću, koji veli da ih ovakva nepogoda nije zadesila 40 godina, pomoć je jučer ponudio i župan Ivan Jakovčić.
- Problem stvara puno onih manjih »probuđenih« vrela kod Fonte Gaja i u Donišnici pa s Hrvatskim vodama moramo dogovoriti kako riješiti vodu kod izvorišta na ulazu u Rašu te probijene nasipe obuhvatnih kanala kod rezervata magaraca, kaže Knapić. On poplavu u Raši, gdje je bujica prodrla u nekoliko stanova te u dvoranu RKUD-a Rudar, objašnjava naletom vode s brda, iz Vineža, Labina, Kapelice i Svetog Bartula.
- Njenu ogromnu snagu sustav odvodnje nije mogao izdržati, zaključuje Knapić.

Napisao i snimio Igor RADIĆ

 

Na Labinštini i dalje prokuhavati vodu

Labinski Vodovod jučer je propisao obvezno prokuhavanje vode za piće za Rašu, Kokoti, Brgod, Trget, naselja na potezu od Velih Golji do Letajca, od Malih Golji do Kunja, od Markoci do Cera i Svetog Martina, od Šumbera preko Mosta Pićan, Kukurini, Bolobani, Donji Kralji, Floričići, do Škrbanskog Brega, Boljevići, Lazarići i Čambarelići.


Zbog zamućenja izvora Fonte Gaj, Kokoti i Mutvica, ista se mjera otprije odnosi na dijelove Labina: Kature, Marcilnica, Streljana, Nove zgrade, Kapelica, Breg Ivanovci te Salakovci, Viškovići, Brovinje, Stanišovi i Diminići. Za ugrožena je naselja osigurana i opskrba pitkom vodom iz cisterni i spremnika.


Prema podacima Vodovoda, u posljednja 72 sata na Labinštini su pale 172 litre kiše po četvornom metru.

 

Raša rijeka Raša kanali odvodnja poplava kiša nasipi pino knapić elementarna nepogoda prokuhavanje vode Hrvatske vode vodoprivreda