Nema više prašine s odlagališta pepela u TE Plomin

Nema više prašine s odlagališta pepela u TE Plomin

21.2.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na lokaciji TE Plomin prošle je godine uveden 8 milijuna kuna vrijedan, poboljšani sustav odlaganja pepela, na današnjoj su prezentaciji obaviješteni predstavnici lokalne javnosti.

Direktor TE Plomin Mihajlo Mirković održao je u prostorima Termoelektrane prezentaciju posvećenu aktualnim investicijama u zaštitu okoliša u Termoelektrani Plomin, namijenjenu čelnicima grada Labina i općina s područja Labinštine, predstavnicima Istarske županije, županijskog Zavoda za javno zdravstvo i medije.

Središnja je tema bila uvođenje novog sustava odlaganja pepela na način da se pepeo prethodno miješa s vodom, pri čemu nastaje gusta pasta (sa sadržajem vode 20 do 25 posto). Osim što se ovim sustavom sprječava prašenje, taj način odlaganja zahtijeva značajno manju radnu površinu odlagališta, jer više nisu potrebni građevinski strojevi za naguravanje pepela. Za trećinu se smanjuje i sam volumen pepela koji se odlaže. Upotrebom nove, "mokre" tehnologije, vlaga se u pepelu zadržava približno sedam dana, što površinu odloženog pepela čini kompaktnom. Na mjestu postizanja završne visine odlaganja, pepeo se pokriva završnim slojem zemlje na kojem se sije trava. Sustav mokrog deponiranja pepela je u funkciji malo manje od godinu dana i do sada je na taj način deponirano približno 14 000 tona pepela. Ukupna investicija u sustav iznosila je približno 8 milijuna kuna. Novi sustav odlaganja koristit će i novi blok TE Plomin C, ali samo u slučaju tehnički uzrokovanih zastoja otpreme nusproizvoda ili nemogućnosti njihovog plasmana u neku od cementara.

Od ostalih važnijih investicija u zaštitu okoliša M. Mirković je najavio skori dovršetak ugradnje nove opreme u mjernim postajama za mjerenje kakvoće zraka u okolici TE Plomin (imisijskim postajama), koje bi potom na upravljanje preuzeo Zavod za javno zdravstvo Istarske županije. Posebno je vrijedan projekt od približno 30 milijuna eura - ugradnja uređaja za uklanjanje dušikovih oksida (deNOx) u drugom bloku TE Plomin, koja će trajati približno tri godine.

 

PR

 

 

te plomin šlljaka pepeo mihajlo mirković tep c