Nema predaha: Općina Sv. Nedelja u ovoj godini najavljuje zamah u izgradnji infrastrukture - Gradit će se vodovodi, ceste i biopročistači

Nema predaha: Općina Sv. Nedelja u ovoj godini najavljuje zamah u izgradnji infrastrukture - Gradit će se vodovodi, ceste i biopročistači

4.2.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Šest mjeseci nakon preuzimanja načelničke dužnosti u Općini Sv. Nedelja Gianvlado Klarić (IDS-HNS) najavljuje investicijski zamah u izgradnju infrastrukture, koji bi trebao početi krajem veljače ili početkom ožujka.

- Često me pitaju što smo napravili u ovih šest mjeseci.

Odgovaram da smo vratili smo dva od šest milijuna dugova koje smo zatekli pri preuzimanju vlasti. Dugove treba i dalje vraćati, ali općina je stabilna i spremna za investicije koje su godinama odgađane. Ne krijem da nam okolnosti idu na ruku: odluka Vlade kojom nam pripada osam posto rente od TE Plomina, uvođenje fiskalne discipline koja je za posljedicu imala povećanje naših prihoda i povećani prihoda na račun komunalne naknade zbog ozakonjenja nezakonite izgradnje, kaže Klarić.

 

Dječji vrtić općinski prioritet

 

Prvi projekt je zamjena oko 500 metara dotrajalog vodovodnog kraka na Štrmcu, što će biti realizirano u suradnji s Vodovodom Labin. Zahvat je vrijedan oko 300 tisuća kuna, a financirat će se iz sredstava namaknutih od jedne kune po kubnom metru potrošene vode. Na isti način financirat će se zamjena cijevi od županijske ceste do Staroga grada u Šumberu, što je planirano za drugu polovicu godine. Potkraj zime očekuje se i početak rekonstrukcije ceste koja od Parka skulptura na Dubrovi vodi do odlagališta otpada Cere, što je neophodno budući da je za početak lipnja najavljeno puštanje u rad njegove pretovarne stanice. Posao je procijenjen na oko pet milijuna kuna, od čega će četiri milijuna investirati

Županijska uprava za ceste, a ostalo komunalno poduzeće Prvi maj i Fond za energetsku učinkovitost. Također, unutar odlagališta će biti uređeno reciklažno dvorište.

Za primijetiti je da je bivše rudarsko naselje Štrmac stjecajem okolnosti glavni dobitnik najavljenog investicijskog vala. Osim novog vodovoda to će naselje sredstvima iz IPARD programa dobiti asfalt na dvama makadamskim cestama, prema Crkvenom i prema Vrećarima. Prva će praktički značiti šetnicu do prilaza Labinu, a druga kraći put do sjedišta općine. Nadalje, u sklopu programa održavanja komunalne infrastrukture bit će asfaltirana ulica nastala novogradnjom te postavljena javna rasvjeta između dvaju raskrižja s državnom cestom.

Iz IPARD programa, za što će se Općina uskoro zadužiti za 3,2 milijuna kuna, bit će asfaltirane i nerazvrstane ceste Snašići - Tomovi - Mali Turini, Batelići - Markoci, Ripenda - Crkveno te Žnjidari - Baloti, a iz općinskog proračuna cesta Santalezi - Cere.

 

Rebalans radi proširenja groblja

 

- Uspješno okončanje ovog programa koji je dogovoren prije dvije godine i povratak sredstava ključni su za našu kreditnu sposobnost.

Ona će nam omogućiti da za europske fondove kandidiramo prioritetni projekt u općini, a to je izgradnja dječjeg vrtića. Ove godine možemo planirati samo pripremne radnje, ali možda uspijemo i započeti radove, ističe načelnik. Najavio je i rebalans proračuna da bi se osigurala sredstva za otkup zemljišta potrebnog za proširenje groblja u Sv. Nedelji. U ovom će slučaju bitnu ulogu odigrati povećanje prohoda od nelegalne gradnje. Mali Turini, Županići i Sv. Martin će tijekom godine postati gradilišta budući da će se u svakom od ovih mjesta graditi biopročistač, i to sredstvima Istarskog vodozaštitnog sustava, odnosno prihodima od jedne kune po kubiku potrošene vode, Hrvatskih voda i EU-a.

 

Robi Selan

općina sveta nedelja nedešćina gianvlado karlić infrastruktura cesta biopročišćivač ipard financiranje