Nema novih slučajeva bjesnoće na području Labinštine

Nema novih slučajeva bjesnoće na području Labinštine

17.1.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

LABIN - Nijedna od četiri lisice, predanih na analizu nakon potvrđene bjesnoće kod one usmrćene 1. siječnja u Kukurinima na Pićanštini, nije bila pozitivna na tu bolest, prenio vnam je viši veterinarski državni inspektor Radoslav Putnik nalaze riječkog Veterinarskog zavoda. Proteklih nekoliko dana,naime, pronađene su uginule lisice nedaleko od Raše i Pazina te na Ripendi, a jednu su ustrijelili lovci iz pićanskog društva Kamenjarka.

 

- To je dobra vijest, ali na snazi ostaju naredbe za područje općine Pićan, izdane poslije jednog pozitivnog nalaza koji obavezuje na preventivne akcije. S bjesnoćom, naime, nema popuštanja i pristupa "lako ćemo". Ne smije se zanemariti taj jedan slučaj i svi odstreli te nađena uginula divljač ili krznaši, koji mogu biti prijenosnici, moraju se provjeravati, kaže inspektor Putnik.Prije desetak dana, izvijestili smo, naredio je svim vlasnicima pasa mlađih od tri mjeseca na Pićanštini da kućne ljubimce drže zatvorenima..

Stariji psi i mačke moraju se držati pod kontrolom: psi trebaju biti vezani i označeni te, izlaze li iz dvorišta, na povocu i s brnjicom. Također, obaveza je cijepiti necijepljene pse i mačke protiv bjesnoće kod ovlaštenog veterinara najkasnije do 20. siječnja, otkad kreće akcija hvatanja i eutanazije onih necijepljenih te lutalica.

U inspektorovom rješenju navodi se da je opasnost od bjesnoće za ugroženo područje prošla tek ako su spomenute mjere provedene i ako od potvrđenog slučaja u tri mjeseca nije utvrđen nijedan novi.

Na Labinštini je, prisjeća se Putnik, prije sedam-osam godina unutar prethodne dvijetri godine zabilježeno čak 83 slučajeva bjesnoće kod lisica i druge divljači.

- Tada je uistinu bilo kritično pa je provedena velika akcija čišćenja lovišta, a vjerojatno je dosta lisica i uginulo zbog bolesti, zaključuje.

 I. RADIĆ

bjesnoća lisica opasnost veterina pićan kukurini zaraza radoslav putnik