Neel Rocco (SDP) iznenada stavila mandat u mirovanje: Ovdje je sve unaprijed odlučeno, GRADSKA VLAST NIJE ZAINTERESIRANA ZA TUĐE MIŠLJENJE

Neel Rocco (SDP) iznenada stavila mandat u mirovanje: Ovdje je sve unaprijed odlučeno, GRADSKA VLAST NIJE ZAINTERESIRANA ZA TUĐE MIŠLJENJE

24.5.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Za mene biti gradski oporbeni vijećnik možda nije najučinkovitiji način na kojem mogu trošiti svoju energiju i vrijeme. Ušla sam u politiku sa željom da uzvratim lokalnoj zajednici. Trudila sam se da i bude tako, jako sam se angažirala, ali činjenica je da je gradsko vijeće samo formalnost, kaže Neel Rocco

Dankinja Neel Rocco, vijećnica iz redova SDP-a odlučila je staviti svoj vijećnički mandat u mirovanje. Kaže da su za to razlozi osobni i da ne želi elaborirati svoj potez godinu dana prije isteka mandata. Već su je mnogi pitali zašto je odlučila svoj vijećnički mandat staviti u mirovanje i privremeno se povući iz politike u kojoj je bila jedna od najjaktivnijih u gradskom vijeću. 

Nema tuđeg mišljenja

- Što sadrži sljedeće poglavlje u mom životu još ne znam točno, ali u jedno sam sigurna, ako se opet budem javno angažirala, želim biti učinkovitija nego do sada- počela je svoje obrazlaganje Neel Rocco koja se iz Danske preselila u Labin gdje se udala za labinskog arhitekta Nina Rocca. Prije tri godine odlučila je ući u politiku iz želje da uzvrati svojim radom i angažmanom novoj sredini koja ju je bezuvjetno i ljubazno primila kada se prije mnogo godina doselila.

- Za mene biti gradski oporbeni vijećnik možda nije najučinkovitiji način na kojem mogu trošiti svoju energiju i vrijeme. Ušla sam u politiku sa željom da uzvratim lokalnoj zajednici. Trudila sam se da i bude tako, jako sam se angažirala, ali činjenica je da je gradsko vijeće samo formalnost. Sve je unaprijed odlučeno. Ne znam je li to široj javnosti poznato, ali vijećnici dobiju materijale u obliku već formiranih odluka koje su potpisane od strane gradonačelnika. Treba samo dodati datum. To znači da nema prave rasprave. Nikad nisam doživjela da smo na sjednici raspravljali o jednoj točki u svrhu da zajedno nađemo najbolje rješenje neke problematike. S mogućim iznimkama kod nekih mlađih pročelnika, gradska vlast uglavnom nije zainteresirana za tuđe mišljenje. Jedino dobro rješenje je njihovo rješenje. No, to nije ništa novo, to sam shvatila već tijekom predizborne kampanje kad je IDS prezentirao kao njihovu ideju jedan stari SDP-ov prijedlog, besplatne udžbenike za osnovnu školu. Taj prijedlog su prije bili zvali populističkim, kaže Rocco.

Zabrinjavajući znakovi

- Nadam se da nas trenutna kriza neće dovesti na još nižu demokratsku razinu, ali uočavam zabrinjavajuće znakove. Kao što je hrvatska vlada bez ikakvih epidemiološko opravdanih razloga zabranila rad nedjeljom da bi ugodila kleriko-konzervativnim biračima uoči izbora, tako je i lokalna vlast iskoristila trenutnu situaciju i potpuno ukinula mogućnost rasprave na sjednicama gradskog vijeća. Odluke se donose po brzom postupku, raspravlja se putem maila, nema aktualnog sata, a javnost nema uvid u raspravu. Ništa u epidemiološkoj situaciji to ne opravdava. Ako premijeri europskih zemalja mogu održati sastanke putem videokonferencije, valjda može i gradsko vijeće Grada Labina odraditi Aktualni sat na taj način. No, na to će moji pametni bivši kolege i kolegice u oporbi vjerojatno i ukazati. Želim im sretno u njihovom poslu i hvala na suradnji, rekla je Neel Rooco, veoma očito nezadovoljna funkcioniranjem demokracije i odnosom lokalne vlasti u Labinu.

Zahvalila je svima na komentarima, idejama, kritikama, sugestijama i podršci, kako onoj javnoj tako i iza kulisa. Kaže i kako to nije zbogom zauvijek jer tko zna što budućnost donosi, ali za sada politiku stavlja na policu. Gradski SDP već je odredio njezinu zamjenu, novi vijećnik biti će Valdi Gobo koji će na idućoj sjednici Gradskog vijeća položiti prisegu.

Autor: Branko BIOČIĆ

neel rocco gradsko vijeće grad labin mandat