NEDEŠĆINA | "UMJESTO ZLATNIH BRDA DOBILI ŠAKU RIŽE": Projekti planirani u srpnju, ispali već u studenom

NEDEŠĆINA | "UMJESTO ZLATNIH BRDA DOBILI ŠAKU RIŽE": Projekti planirani u srpnju, ispali već u studenom

1.12.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U proračun za 2020. godinu preneseno je ukupno pet kapitalnih projekata: izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta, proširenje groblja u Nedešćini, rekonstrukcija zgrade i ulaznog portala ladanjskog dvorca Sv. Martin, rekonstrukcija prizemlja Doma kulture u Nedešćini te izgradnja i asfaltiranje cesta.

Vijećnici Općine Sveta Nedjelja usvojili su drugi ovogodišnji rebalans proračuna kojim su smanjeni prihodi i primici za 5,4 milijuna kuna uz uključeni preneseni višak iz 2018. godine u visini od 131 tisuću kuna. Stoga prihodi sada iznose 16,4 milijuna kuna. Rashodi i izdaci smanjeni su za 5,4 milijuna kuna te sada iznose također 16,4 milijuna kuna.

Loše planiranje?

Najveće smanjenje od 3,7 milijuna kuna, odnosno čak 84 posto, odnosi se na umanjenje kod stavki kapitalnih pomoći iz županijskog proračuna te na kapitalne pomoći iz državnog proračuna koji stižu na temelju prijenosa sredstava iz EU. Ova su sredstva bila planirana za izgradnju reciklažnog dvorišta i proširenje groblja u Nedešćini, ali je to sada prebačeno za iduću godinu. U proračun za 2020. godinu preneseno je ukupno pet kapitalnih projekata, osim izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta te proširenje groblja u Nedešćini još i rekonstrukcija zgrade i ulaznog portala ladanjskog dvorca Sv. Martin, rekonstrukcija prizemlja Doma kulture u Nedešćini te izgradnja i asfaltiranje cesta.

Oporbeni vijećnici nisu bili zadovoljni ovakvim promjenama, posebice nerealiziranim kapitalnim objektima koji su preusmjereni u iduću godinu pa je nezavisni Robi Čalović primijetio da se radi o projektima koji su prvim izmjenama i dopunama u srpnju uvršteni u proračun, a sada brisani, pa se postavlja pitanje o svrsishodnosti takvog planiranja.

Mario Blečić, bivši Istarski demokata, a sada nezavisni, citirao je Konfucija "Nuđena su nam zlatna brda, a dobili smo šaku riže" te ustvrdio kako ne postoji načelo javnosti, lažira se godišnja skupština NK Jedinstva koji se financira iz općinskog proračuna, a četiri puta ne uspijeva se održati skupština DVD-a. Blečić je općinski proračun nazvao tragedijom, projektnu dokumentaciju za prometnicu Vrećari nejasnom, a odnos prema medijima nezadovoljavajući, nazvavši sebe Don Kihotom.

Načelnik Općine Gianvlado Klarić napomenuo je da Općina, nakon podmirivanja obveza, raspolaže minimalnim iznosom, a prihodi će biti i manji zbog novog zakona o oporezivanju plaća, pa će ključna za investicije biti sredstva iz EU-a i bespovratna sredstva kojima se općina mora više okrenuti. Objasnio je da je reciklažno dvorište izbrisano jer je to projekt kojega vodi Komunalno poduzeće "1. Maj", a koje planira u siječnju ili veljači za njega raspisati javnu nabavu. Općini su za taj projekt odobrena bespovratna sredstva, a odgovor s natječaja na koji je prijavila projekt proširenje groblja i dalje se čeka. Ako ne budu odobrena, Općina će 2020. godini u realizaciju projekt krenuti s planiranim vlastitim sredstvima, koja su dovoljna samo za jednu trećinu proširenja. Od ladanjskog dvorca odustalo se iz tehničkih razloga jer tehnička dokumentacija još nije dovršena.

Problemi u DVD-u

Za koji dan bit će raspisana javna nabava za rekonstrukciju prizemlja Doma kulture, ali realizacija u tu svrhu podignutog kredita prebacuje se za sljedeću godinu. Vijećnici su bez rasprave prihvatili sve izmjene i dopune programa uz proračun.

U aktualnom satu Blečić je zatražio na uvid ugovore općine s medijskim kućama te Ugovor o pravu građenja Dječjeg vrtića s aneksom upitavši kada je uopće taj ugovor bio predstavljen na vijeću te pritom istaknuo povredu na pravo pristupu informacijama.

Klarić je naložio resornom pročelniku da pripremi odgovor Blečiću te rekao da nitko nije uskraćen za informaciju jer općina poštuje pravo javnosti i sve akte dostavlja na javno savjetovanje građanima s rokom od 30 dana. Miljenko Vidić zatražio je da se općina pobrine za ruševne zgrade te da se napokon riješi problem Doma kulture u Šumberu, a Patricijo Načinović pitao je tko je kriv što općina nema Dom DVD-a najavivši ostavku na mjestu predsjednika DVD-a Nedešćina koji ne može organizirati skupštinu društva. Robi Čalović predložio je da se i u Šumberu postave kontejneri za selektivno odlaganje otpada, Silvano Vlačić zatražio je pješački prijelaz kod restorana "Ferali", a Susie Blašković ponovno je skrenula pozornost na betonsku podlogu u Šumberu i predložila postavljanje tabli s natpisom općine. Vijećnici su na kraju donijeli Odluku o podjeli poklon bonova za Božić u visini od 170 kuna korisnicima Socijalnog programa, nezaposlenima, umirovljenicima i domaćicama iznad 50 godina starosti.

Anđelo DAGOSTINopćina sveta nedelja nedešćina miljenko vidić robi čalović projekti