Nedešćina: Stočni sajam postao sajam maruna

Nedešćina: Stočni sajam postao sajam maruna

16.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

"A gdje je sajam?", upitali su se mnogi koji su požurili na tradicionalni godišnji "Šesnajs otobra". Nekada bi ih na ulazu u glavnu ulicu dočekala zabrana prolaza jer su uz nju bili poredani štandovi uz koje se vrzmalo mnoštvo ljudi, ali jučer su na nogostupu bila parkirana vozila kao i svakog drugog dana pa ih ništa nije sprečavalo da se odvezu do trga. Ako su to učinili, uočili su između vozila male štandove s hrpama maruna. Bilo je ih osam i dominirali su sajamskom ponudom. Nigdje onih nekadašnjih štandova s "džindžuvi - mindžuvi" robom, koja je činila specifični kolorit seoskog sajma. Točnije: jedan, ali bio je to kombi za ambulatnu prodaju. A u blizini kamion sa stočnom hranom, cvijeće i ukrasno staklo.

Treba pohvaliti Jakova Miletića iz Labina, člana KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" Kršan, koji je neumorno svirao na mehu, reklamirajući tako svoju ponudu ovog i ostalih istarskih instrumenata koje proizvodi. Ti zvuci bili su poveznica s onim starim vremenima kada se 16. listopada u Nedešćinu išlo kupiti ili prodati kravu ili svinju. Događalo se to pod ladonjama na ulazu u naselje iz smjera Labina, lokaciji koja je odavno poznata po tome što se preko nje dolazi do nogometnog igrališta.

Osim kao stočni, sajam je od pamtivijeka bio dan na koji su se Labinjani opskrbljivali marunima. Stoga u ovom slučaju možemo reći: maruni su vječni! Vremenom se "Šesnajs otobra" profilirao kao dan na koji su u Nedešćinu ide na bakalar. Ove godine treba čestitati ugostiteljima koji su obogatili ponudu nudeći uz to i neizbježne ćevapčiće, kupus s kobasicom i ovčetinom, grah s kobasicom, tripice, venecijanu, pršut i sir te domaći kruh. (R. S.)

nedešćina sveta nedjelja sajam stoka stočni sajam maruni