NEDEŠĆINA: Škola uključena u međunarodni "Projekt Šafran"

NEDEŠĆINA: Škola uključena u međunarodni "Projekt Šafran"

18.11.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Škola "Vitomir Širola-Pajo" Nedešćina postala je članicom međunarodnog "Projekta Šafran" (The Crocus Project) koji je namijenjen učenicima od jedanaest do osamnaest godina. Projekt Šafran na opipljiv način upoznaje mlade ljude s tematikom Holokausta i podiže svijest o opasnostima diskriminacije,predrasuda i nesnošljivosti.Uključivanje djece u sadnju lukovica i promatranje cvijeća kako raste potiče kontinuirano učenje o važnosti tolerancije i poštovanja.

 

Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu (Holocaust Education Trust Ireland) opskrbljuje škole lukovicama žutog šafrana koje ujesen sade u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece koja su umrla u Holokaustu.

Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću.Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače,otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust (27.siječnja).

 

Kada se ljudi dive cvijeću, djeca mogu objasniti što ono predstavlja. Koordinatorica projekta u školi je profesorica povijesti Dijana Muškardin.

 

 

nedešćina međunarodni projekt šafran holokaust židovi projekt šafran društvo tolerancija dijana muškardin oš vitomir širola pajo