Nedeljko Mandić održao predavanje i radionice: European SchoolNet Academy: „Our Fragile planet“ i „STIM – Schools Tune Into Mars“

Nedeljko Mandić održao predavanje i radionice: European SchoolNet Academy: „Our Fragile planet“ i „STIM – Schools Tune Into Mars“

23.8.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Na sastanku Aktiva matematike, fizike i informatike održanom 18. kolovoza 2020. Nedeljko Mandić, profesor-mentor fizike u SŠMB-u, održao je predavanje o on line  MOOC (Masovni otvoreni on line tečaj)  tečajevima koje je od veljače do lipnja 2020. pohađao na platformi  European SchoolNet Academy. Predavanje i radionica  su trajali 2 školska sata.

Članovima aktiva je najprije ukratko predstavljen sadržaj MOOC tečaja „Our Fragile planet“.  Tečaj u trajanju od 25 sati je realiziran u razdoblju od 24. veljače 2020. do 8. travnja 2020.  Tečaj je realiziran kroz slijedeća 4 modula:

Modul 1: Planet Zemlja

Modul 2: Klimatske promjene I. dio

Modul 3: Klimatske promjene II. dio

Modul 4: Motrenje klimatskih promjena iz svemira.

U svrhu dobivanja certifikata trebalo je napraviti na platformi „Learning Designer“ plan poučavanja za primjenu u razredu. Članovima aktiva je prezentiran plan poučavanja „Are we alone iz universe?“ (Jesmo li sami u svemiru?).  Tijekom on line nastave u drugom polugodištu školske godine 2019./2020. učenici 3.o i 3.f razreda u sklopu fakultativnog predmeta „Eksperimentalna fizika“ su na temelju navedenog plana poučavanja u razdoblju od travnja do lipnja realizirali projektni zadatak na navedenu temu. Članovima aktiva  su ukratko prezentirani rezultati tog projektnog zadatka.

Članovima aktiva je predstavljen sadržaj tečaja „STIM – Schools Tune Into Mars“. Tečaj u trajanju od 17 sati je realiziran u razdoblju od 4. svibnja do 10. lipnja 2020.  Tečaj je realiziran kroz slijedeća 4 modula:

Modul 1: Svemirske misije na Mars

Modul 2: Eksperimenti u učionici povezani s istraživanjem Marsa

Modul 3: Korištenje podatka s misija na Mars u poučavanju

Modul 4: Izrada lekcije poučavanja

U svrhu dobivanja certifikata napravljen je plan poučavanja pod nazivom „Odlazak na Mars“. U radionici je nastavnicima matematike  objašnjen način konstrukcije tzv. Hohmannovog transfera, odnosno eliptične putanje po kojoj se kreće svemirska letjelica lansirana sa Zemlje u vrijeme tzv. „prozora za lansiranje“, a na Mars stiže nakon 6 mjeseci. Navedena aktivnost, odnosno plan poučavanja može se primijeniti u nastavi matematike prilikom obrade gradiva o elipsi (tzv. Vrtlarska konstrukcija elipse). Proračun putovanja letjelice na Mars se može koristiti i kao dodatni sadržaj u nastavi fizike (za učenike prvih razreda opće gimnazije).

Na kraju predavanja članovima aktiva su ukratko prezentirana tri nova MOOC tečaja čije se otvaranje planira u razdoblju od rujna do prosinca 2020.)

Tečaj STEM is everywhere  (7.9.2020.-14.10.2020)

Tečaj EU Code Week Deep Dive (16.9.2020.-30.10.2020)

Tečaj Integrated STEM Teaching for Secondary Schools (26.10.2020. – 2.12.2020)

(Nedeljko Mandić)

Više: http://www.ssmb.hr/313/aktiv-matematike-i-informatike

nedjeljko mandič srednja škola mate blažine labin