Ne beri brigu, uberi bilje! - 2. Festival samoniklog bilja (program dostupan za preuzimanje)

Ne beri brigu, uberi bilje! - 2. Festival samoniklog bilja (program dostupan za preuzimanje)

13.4.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nikad niste uočili razliku između rusomače i smilja? Nikada niste okusili pohanu tratinčicu; iskoristili bilje za napraviti vlastiti parfem? Nikad ne recite - nikad!

Sve ovo možete, naime, doživjeti na drugom Festivalu samoniklog bilja - od 29. travnja do 1. svibnja 2011. u Kršanu.

Uz zanimljive goste-predavače i svakodnevne okrugle stolove naučite kako uzgojiti aromatično bilje u vašem domu, kako umiješati samoniklo bilje u svaki lonac te - najvažnije - kako biljke mogu pomoći vašem organizmu.

Poljoprivrednici, ali i oni koji se to tek spremaju postati, moći će saznati kako unaprijediti svoje gospodarstvo ekooznakama, te sve o intenzivnom uzgoju mediteranskog bilja.

 

Očekujte bilje na najneočekivanijim mjestima

Na Festivalu samoniklog bilja moći ćete, poput pravih gastro kritičara, kušati i otkriti maštovitost i inovativnost ovdašnjih kuhara koji su samoniklo bilje pretvorili u neočekivanu poslasticu za sva osjetila. Osjetite lovorov list, kadulju, tratinčicu i šparuge u najneočekivanijim kombinacijama!

 

Kad od kuhara „pokupite" par recepata, naš će vas guru samoniklog bilja Franko Zgrablić naučiti kako da sami uberete baš ono što vam treba. Organizirane će grupe sva tri festivalska dana u prirodi brati samoniklo bilje, te usput saznati sve o njegovim dobrobitima. I pazite gdje stajete jer - sve oko vas je samoniklo bilje!

 

 

 

Osjetite mirise Istre

Uronite u autohtone arome - pridružite se radionici „MIRISNE KUĆE ISTRE" u organizaciji AROMAART IVNA-e i RURALIS-a.

Priuštite si mirisni i opuštajući dan u Villi Luka - ruralnoj kući u Kožljaku i preporodite se aroma meditacijom, aromaterapijom mediteranskim biljem, naučite si pomoći samomasažom.

Saznajte kako primijeniti aromatična ulja istarskog podneblja, a zatim uživajte u ručku od samoniklog bilja. A da vas mirisi ovog opuštajućeg dana ne bi brzo napustili kreirajte vlastiti miris koji bi mogao postati i zaštitni znak - suvenir Kršana.

Radionice se održavaju sva tri festivalska dana od 12 do 17 sati.

Petak, 29. travnja: DAN LAVANDE

Subota, 30. travnja: DAN RUŽMARINA

Nedjelja, 1. svibnja: DAN KADULJE

Voditelji radionica: prof. Slobodanka Poštić, aromaterapeutkinja PIA

                              Ivna Škoro, aromaterapeutkinja PIA

Informacije i prijave:

ivnaskoro@hotmail.com / 095 8694415

info@ruralis.hr / 052 687 069

Maksimalan broj polaznika po danu: 10

Cijena radionice (uključen ručak) je 400,00 kn po danu

 

Novi izazovi

Mislite da biste se u divljini snašli bolje od onih napuhanaca iz TV-survivora? Hrvatska škola preživljavanja tu je da vam pokaže kako! Naučite zapaliti vatru, izgraditi sklonište, pronaći i filtrirati vodu, uloviti večeru i signalizirati ako se izgubite; naučite preživjeti! Kladimo se u mac šparoga da možete izdržati izazov!

Svaki polaznik postat će ponosni vlasnik certifikata. Za tečaj nije potrebna posebna fizička pripremljenost, ali svakako obavijestite instruktore o eventualnim zdravstvenim problemima.

 

  

Osnovna oprema polaznika

Na sebi: duge hlače, topli džemper i kapa, nož čvrste konstrukcije.

U ruksaku: par radničkih rukavica, 2 velike vreće za smeće, klupko konopa od jute, baterijska svjetiljka s novim baterijama, litreni lonac ili limenka, najmanje 2 litre vode u čuturi ili plastičnoj boci, vunena deka.

Početak: subota, 29. travnja u 8 sati na SRC Pristav u Kršanu.

Završetak: nedjelja, 1. svibnja u 10 sati.

Cijena: 100,00 kuna, za umirovljenike i osobe mlađe od 18 god. 50,00 kuna

Minimalan broj prijavljenih: 10

Maksimalan broj prijavljenih: 30

Informacije i prijave: Hrvatska škola preživljavanja, tel. 052/387 303; mobitel: 099 408 45 88 (Boris)

  

Gastro ponuda - poslužite se tanjurom zdravlja!

Za vrijeme trajanja 2. Festivala samoniklog bilja pretvorite se u gastro kritičara, kušajte i otkrijte maštovitost i inovativnost naših kuhara koji su samoniklo bilje pretvorili u neočekivanu poslasticu za sva osjetila. Osjetite lovorov list, kadulju, tratinčicu i šparuge u najneočekivanijim kombinacijama!

 

Nikni pjesmo!

Neka vas na kraju dana, nakon kušanja, mirisanja i upijanja aroma, opusti Klapa Teran iz Trviža koja će nastupiti u petak (29.travnja) i subotu (30.travnja). Kao poslasticu, za nedjelju (1.svibnja) čuvamo mlade kršanske nade - KUD Ivan Fonović Zlatela zaplesat će vam točno u 12 sati, a etno skupina Šćike nastupom će zaključiti treći festivalski dan.

 

 

Okružite se još neistraženim mirisima i okusima Istre i provedite nezaboravan vikend na 2. Festivalu samoniklog bilja u Kršanu, od 29. travnja do 1. svibnja!

  

 

E-mail za informacije i prijave: samoniklo.bilje.krsan@gmail.com

Mobitel: 091 2 863 190

 

 

Ovogodišnji 2. Festival samoniklog bilja organizira Turistička zajednica općine Kršan, uz suorganizatore Communico, Ruralis i Općinu Kršan. Generalni pokrovitelji su TE Plomin d.o.o. i Općina Kršan, dok je ovogodišnji zlatni sponzor Erste Banka.

Glavni medijski pokrovitelji Festivala su Glas Istre i HRT Radio Pula. Ostali medijski pokrovitelji su Radio Istra, Radio Labin, Radio Giardini, TV Istra, Kanal RI, Nasi foji, Labin. com, moja Istra, iPress, Barkun i Komus media & marketing.

Kuhinju je sponzorirala tvrtka Gastro tim d.o.o..

Istarska županija, te Turistička zajednica Istarske županije sponzori su i ovogodišnjeg događanja.

 

Cjelokupan program dostupan za preuzimanje (PDF)

 

festival samoniklog bilja samoniklo bilje kršan tz kršan