Stampar M - Stampar

Nazovi IDS radi dobrotvorstva

Nazovi IDS radi dobrotvorstva

31.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Jesu li političke opcije iz labinskog vijeća socijalno osjetljive samo za govornicom? Proklamira li vladajuća stanka tu vrlinu samo za obrazlaganja proračunske stavke, a oporbenjake isključivo populistički poriv istom zgodom tjera na zadnje noge? Hoće li, naime, koja od snaga iz Gradske skupštine tragom svijetlog primjera, recimo, Nezavisne liste Poreč plus, čiji su članovi potrebitima (izravno obiteljima ili putem Crvenog križa, Društva invalida i sličnih udruga) podijelili ušteđenih 50-ak tisuća kuna tijekom tri mandata?

Antun Tomičić, predstavnik te u međuvremenu ugašene liste, naglašavao je da su svaku izbornu kampanju financirali prilozima članova i prijatelja te da su doniranjem željeli motivirati druge političke opcije da pokažu kako troše javni novac.

Po svemu sudeći, 64 tisuće kuna iz labinskog gradskog proračuna - koliko je nedavno, ovisno o broju vijećničkih mjesta, raspoređeno strankama i nezavisnim listama - uglavnom će otići na "servisiranje redovnih stranačkih aktivnosti". HSU-ovci te mladi iz građanske inicijative Novi Labin planiraju, doduše, iz svojih redova regrutirati volontere za pomoć starima i nemoćnima.

Ideesovci - koji su dobili najviše, 30,6 tisuća kuna (za devet zastupnika) - poručuju, pak, da će se vrlo rado odazvati nekoj od dobrotvornih aktivnosti.

- Pozivamo da nas se dodatno kontaktira o svim humanitarnim akcijama. Naši su se dužnosnici i vijećnici obavezali da tijekom obnašanja mandata osobno participiraju u takvim aktivnostima po vlastitom nahođenju, s obzirom da je za nas politička humanost iste topline kao i humanost koju imamo kao privatne te društvene osobe, stoji u pisanom odgovoru Dolores Sorić, predsjednice IDS-ove podružnice.

Pojašnjava da će dobivenim novcem pokriti stranačke aktivnosti, poput edukacije članova, odnosno režijske troškove svojih prostorija te plaću profesionalnog tajnika.

Valdi Gobo, predsjednik SDP-ovog ogranka, kojem pripada 13,3 tisuće kuna (za četiri vijećnika), veli da su dvaput u posljednje dvije godine, s tisuću i dvije tisuće kuna, donirali Ligu protiv raka. "Nismo još razmišljali o sličnim akcijama, ali zašto ne? Tanki smo, istina, nakon izbora, budući da nismo prihvaćali nikakve donacije pa sve aktivnosti te režije za prostorije, osim ovim novcem iz proračuna, pokrivamo iz članarina te dijelom iz vlastitih džepova", dodaje Gobo.

Gradski HSU, kojem je za dva vijećnika pripalo 6,5 tisuća kuna, s Centrom za socijalnu skrb utvrdit će kome je pomoć najnužnija, poručuje predsjednik stranke Marijan Nikić. "Sigurno ćemo za to dati dio novca, što je i naša programska odrednica. Kao umirovljenici, najbolje znamo što znači takva potpora, bez obzira što je riječ o skromnim sredstvima", domeće.

Od Nenada Boršića, predsjednika HDZ-a, koji s jednim zastupnikom može računati na 3,2 tisuće kuna, doznajemo da ih godišnji najam prostorija na Katurama košta 2.600 kuna plus režijski troškovi. "Da imamo još jednog vijećnika, ostalo bi za humanitarne svrhe, a ovako pomažemo pojedinačno koliko stignemo te pronalazimo privredne subjekte koji su voljni donirati. Nikad to nismo isticali, da ne ispadne samoreklama. Dobrotvorstvo bi ionako trebao gajiti svaki građanin", tvrdi Boršić.

Dvije nezavisne liste u vijeću također imaju po jednog predstavnika. Tamara Nestorović, nositeljica liste iznjedrene iz građanske inicijative Novi Labin, veli da još nisu razmišljali gdje će s novcem.

- Vjerojatno ćemo njime financirati organiziranje anketa ili koncerata jer kroz to želimo i dalje osjetiti puls javnosti. No, naravno da bi valjalo razmisliti i o humanitarnoj svrsi. S jeseni smo iznova aktivni: planiramo akcije vezane uz socijalno ugrožene i djecu s posebnim potrebama. Urgirat ćemo za njih, po potrebi, u Gradu te organizirati volontiranje za prijevoz starima i nemoćnima u nabavci hrane i lijekova, ističe najmlađa labinska vijećnica.

William Negri
, nositelj druge nezavisne liste, kaže da su oni - pojedinačno potpomažući socijalno ugrožene poznanike u namirivanju osnovnih životnih potreba - već potiho humanitarni. U tom će smjeru, obećava, i nastaviti. "Bolje da ovako jednokratno pomažemo naše potrebite susjede, barem to osjete", smatra Negri.

Ogranak BDSH, reći će njegov predsjednik i jedini gradski vijećnik Rasim Halilović, ne odlučuje samostalno o trošenju "zarađenog" novca, već to čini stranačka središnjica koja se sastaje ovih dana. (I. RADIĆ)

politika ids izbori2009 william negri rasim halilović nenad boršić marijan nikić demetlika dolores sorić valdi gobo