Nastupom Elis Lovrić zatvorena 13. po redu Labin Art Republika

Nastupom Elis Lovrić zatvorena 13. po redu Labin Art Republika

28.8.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Rijetko se događalo da je posljednja večer labinskog kulturnog ljeta toliko - ljetna: topla, ugodna, tiha i intimna, vedra i prepuna pozitivne "vibre". Stvarno smo imali sreće - svjedočiti premijeri glazbeno-dramske priče "Kanat od mora" kantautorice Elis Lovrić, na nikad kao sinoć toliko magičnoj Špini, koja kao da prkosi svim skepticima i zlim jezicima svojom sve bajkovitijom atmosferom kao i selekcijom sve kvalitetnijih kulturnih programa. Ovo je ljeto možda bilo i vrhunac dobrog izbora - a zaključeno je na najljepši mogući način - uz predivni "kanat" na labinjonskoj cakavici pred kraj potpomognut vanserijskim višeglasjem zbora mladih djevojaka u vilinskim opravama.

 

Ljeto je starom Labinu donijelo i pregršt lijepih dana, a poglavito večeri, pa tako ne pamtimo kada su nam vremenske prilike posljednji put dopustile da se baš svaki od programa Labin Art Republike uspije održati planirano, na otvorenom, bez ikakvih prepreka, izvođački, produkcijski i organizacijski tako lako, gotovo besprijekorno. Sjajno su bili posjećeni i veliki događaji poput obije gradske fešte, Petrova koja je otvorila sezonu ljetnih zabavnih i kulturnih događanja i Noć grada Labina koja je bila iznimno uspješna, unatoč prijetećim oblacima i kapima kiše. Povijesni spektakl uprizorenja bitke za Labin iz 1599., "Uskočki dan" u Labinu opet je privukao preko tisuću posjetitelja na labinsku placu, a večer je uz dinamični prikaz bitke, sjajne viteške borbe i vatreni show imala i svoje glazbeno finale uz "Belfast Food".

 

Svakako u prosjeku najposjećenija u posljednjih nekoliko godina, trinaesta nas je Art Republika navikla da gledamo baš uvijek do posljednjeg mjesta ispunjenu Špinu, a tu su bile i redovno dobro posjećene izložbe Art kolonija u maloj crkvici Sv. Stjepana, klasični koncerti u župnoj crkvi kao i otvoreni atelieri labinskih likovih umjetnika.

 

Smijali smo se uz Zuhru i njegov stand-up nastup, dobro su nas zabavile mlada i nešto starija dama iz teatra Gavran u komediji "Sladoled", gledali smo dokumentarce na prvom "Shpeena Dox-u", a i najmlađi su došli na svoje uz dječju predstavu "Pra-priče" i cjelovečernju "Labinsku uličnu čaroliju". Ipak, glazbeni je program bio  perjanica ovogodišnjeg LAR-a. Počeli smo s tri dana jazza, čiji su vrhunci svakako bili nastupi nevjerojatne Dine Rizvić i sjajne gipsy-jazz kombinacije Zorana Predina i Damira Kukuruzovića. Špinom su odjekivali i bubnjevi Senegala, ljuljuškala se u kanconama Đanija Stipaničeva i upadala u kolektivni trans u hipnotizirajućoj glazbenoj bajci Putokaza.

 

Ako treba što poželjeti za sljedeće ljeto i sljedeću Labin Art Republiku - onda je svakako ispravno reći kako želimo da bude što sličnija ovoj sjajnoj ovogodišnjoj!

elis lovrić glazba kanat od mora labin art republika lar kod špine