Nastupom ansambla Canticum započelo labinsko Klasično ljeto

Nastupom ansambla Canticum započelo labinsko Klasično ljeto

10.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije preksinoć je održan prvi u nizu koncerata ovogodišnjeg labinskog Klasičnog ljeta, a u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Labin. Nastupio je zagrebački renesansni vokalni ansambl Canticum, koji se tijekom svog postojanja specijalizirao za izvođenje sakralne renesansne i barokne glazbe. Pritom su osobitu pozornost posvetili misama i motetima, kraćim duhovnim skladbama čiji je tekst obično dio psalma ili neke himne.


Članovi ovog višečlanog zbora, koji uz samostalne nastupe nerijetko gostuje i s ostalim hrvatskim ansamblima, nastupaju kostimirani, a pored crkvenih objekata, kao mjesto nastupa odabiru trgove, ulice, atrije ili pak koncertne dvorane. Sve to diljem Lijepe naše, ali i svjetskih odredišta poput Rima, Malte ili pak Tarare.


Ansambl izvodi isključivo renesansnu vokalnu sakralnu i svjetovnu glazbu pritom podsjećajući na glazbeni život 14. i 15. stoljeća u crkvama i plemićkim dvorovima te prigodom javnih gradskih svečanosti kada višeglasno pjevanje i vokalno stvaralaštvo dostiže svoj vrhunac.
Kao skladatelj tog vremena ističe se Claudio Monteverdi, koji je neizostavni dio repertoara Canticuma, a preksinoć je dobro raspoložen ansambl, pod dirigentskom palicom Ante Milića, izveo njegovu canzonettu »Qual si puo dir maggiore«.


Ne baš brojna labinska publika, tijekom nešto više od jednosatnog programa, poslušala je njihov standardni izbor, ali i skladbe poznatih hrvatskih autora poput Andrije Motovunjanina, jednog od naših najistaknutijih glazbenih stvaratelja 15. stoljeća. Ovom je prigodom Canticum izabrao Anticovu, kako su zvali ovog glazbenog tiskara i skladatelja, skladbu »Mač sad hvataj ljuven Bože«, djelo koje se uvelike odlikuje uzvišenošću.


Te je večeri svaka skladba, među kojima su se našle pretežno one koje asociraju na vrijeme svog nastanka kada se mijenjao način razmišljanja te je pristup životu postajao slobodniji i osjećao se njegov procvat, izvedena na način kojim se iz zaborava ne izvlače tek notni zapisi, već se time dokazuje i njihova kvaliteta. A kada partiture višeglasno izvodi Canticum, sve to postaje zaokružena cjelina vrijedna pohvale koju je publika nagradila aplauzom.

 

Napisala i snimila Leticija Sinčić

 

Foto: Nastup Canticuma u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije 

Ante Milić Hirano trio Stjepan Hauser ansambl Canticum kulturno ljeto župna crkva LAR kultura Pučko učilište Zoltan Peter labinsko Klasično ljeto