Nastavlja se obilježavanje Dana Europe

Nastavlja se obilježavanje Dana Europe

9.5.2013. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Konferencijom o EU fondovima koju je održala Udruga SMART iz Rijeke jučer popodne u Labinu je počelo obilježavanje Dana Europe. Predavanju su se odazvali predstavnici udruga, zaklada i neprofitnih organizacija, a sve njih pozdravila je zamjenica labinskog gradonačelnika Eni Modrušan. Ona je sudionike konferencije upoznala i sa suradnjom Grada Labina s organizacijama civilnog društva, a govorila je i o projektima koje Labin realizira ili će realizirati koristeći sredstva predpristupnih fondova Europske unije.

Spomenula je tako projekt ATRIUM i SPINE koji su u tijeku, kao i projekt Bratimljeni gradovi Labin i Baja koji je ostvaren prošle godine. Najavila je i : (ton – Eni Modrušan). Danas u Srednjoj školi Mate Blažine predstavnici  Zaklade za razvoj civilnog društva iz Pule održavaju debatu na temu Europske unije za učenike povijesno-debatne grupe srednje škole, a nakon toga će volonteri iz Udruge Alfa Albona Dagmara Jabkonska iz Poljske i David Nacher iz Španjolske voditi zanimljivi kviz o EU i predstaviti svoja iskustva u provođenju europskih projekata i Europskoj uniji općenito te mogućnostima međunarodne razmjene.

 

U popodnevnim satima sadržajan program za obrtnike, male i srednje poduzetnike obuhvatit će temu „Usluge Hrvatske gospodarske komore  za poduzetnike kroz projekte Europska poduzetnička mreža i Erasmus za poduzetnike početnike“ koju će obraditi Lahorka Ropac iz Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula.

O temi regionalne razvojne agencije kao podrška malim i srednjim poduzećima pri ulasku u Europsku uniju tema je o kojoj će govoriti direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti, dok će Cinzia Zubin, voditeljica istarskog ureda  Hrvatske banke za obnovu i razvoj predstavit će programe kreditiranja projekata kandidata IPARD programa, dok će Ariana Vela iz EU projekti iz Zagreba dati pregled otvorenih natječaja za obrtnike i poduzetnike te pregled programa na raspolaganju za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Do 13 sati volonteri Gradske uprave i Udruge za mlade Alfa Albona na info-punktovima na Zelenicama i tržnici dijele letke i brošure o mogućnostima financiranja iz EU fondova i Europskoj uniji općenito.

eu dan europe europa ipard eni modrušan erasmus fondovi eu fondovi ariana vela alfa albona