Naša je zadaća da odgovorno upravljamo i da se olako ne odričemo vrijednosti koje su nam prenijeli naši stariji

Naša je zadaća da odgovorno upravljamo i da se olako ne odričemo vrijednosti koje su nam prenijeli naši stariji

21.6.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe Republike Hrvatske, delegacija na  čelu s gradonačelnikom  Grada Labina Valterom  Glavičićem, načelnicama  Općine Raša i Općine Sveta Nedelja, Glorijom Paliska i Irene Franković, načelnicima Općine Kršan i Općine Pićan, Romanom Carićem i Deanom Močinićem,  potpredsjednikom Gradskog vijeća Grada Labina Lariem Zahtila, Udrugom antifašističkih boraca Labin, udrugama proisteklih iz domovinskog rata i Udrugom „Josip Broz Tito“, položila je vijenac i zapalila svijeću na spomen obilježje palim antifašistima na  Gradskom groblju Labin.

Predsjednik udruge antifašističkih boraca Labinštine, Severino Franković podsjetio je  kako je dan antifašističke borbe državni blagdan u Republici Hrvatskoj kojim se obilježava sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.  Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske bilo je oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa.

U svom obraćanju nazočnima, gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić  naglasio je kako je upravo tijek povijesnih događanja iz tog razdoblja omogućio ono što je narod sa Istarskog poluotoka aklamacijom želio, a to je vraćanje Istre u okrilje Republike Hrvatske te nastavio:

„Obilježavanja antifašističkih povijesnih događaja, nastaviti će se i nakon nas jer čovjek koji ne cijeni vlastite korijene ne cijeni ni sam sebe. Temelji proizašli iz NOB-a, su zdravi, istiniti i živi i na njima gradimo svoju budućnost već 80 godina. Najponosniji su to  datumi iz naše povijesti i temelj  suvremene Europe,  bez obzira što ih se neki svjesno i potiho odriču. Na nama je zadaća da odgovorno upravljamo i da olako ne odričemo vrijednosti koje su nam prenijeli naši stariji.“

Prigodne skladbe interpretirao je maestro Franko Ružić.

dan antifašđističke borbe antifašizam nob polaganje vijenaca gradsko groblje labin