Napravljen dodatni veliki korak ka ostvarenju dugogodišnjeg sna

Napravljen dodatni veliki korak ka ostvarenju dugogodišnjeg sna

20.6.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Važnost revitalizacije rudarske baštine za Labin jedan je od ključnih elemenata razvoja grada u budućnosti. Nakon ovotjednih događanja i dogovaranja suradnje s određenim europskim gradovima, gradonačelnik Valter Glavičić danas sudjeluje na Generalnoj skupštini Europskog udruženja udruga koje se bave rudarskom i ugljeno kopačkom baštinom.

Rezultat je to nedavno uspostavljenih odnosa s općinom Mežica u Sloveniji koja je i domaćin generalnoj skupštini te je inicijativu Grada Labina za prihvaćenjem u članstvo jedne labinske udruge koja se bavi rudarskom baštinom pomogla sprovesti u djelo.

Tako je danas na svečanosti prilikom održavanja generalne skupštine, u punopravno članstvo kao predstavnica Grada Labina prihvaćena udruga LAE, a gradonačelnik Glavičić održao je prezentaciju Labina, rudarske prošlosti te posebno planova za budućnost svim prisutnim članovima generalne skupštine ovog renomiranog udruženja koje je danas okupilo predstavnike iz više europskih zemalja poput Nizozemske, Luksemburga, Austrije, Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke i Slovačke.

„Ovo je još jedan važan korak i kotačić u cijelom sustavu kojeg zajednički slažemo s brojnim partnerima ne bi li toliko željenu priču oko revitalizacije rudarskih tunela pretvorili u jedinstvenu turističku atrakciju. Nastavljamo dalje te još jednom upućujem veliku zahvalu gospodinu Dušanu Krebelu, načelniku Općine Mežica koji je od samog početka i našeg prvog službenog susreta učinio mnogo te nas spojio s ovim europskim udruženjem. Vjerujem kako će LAE i Grad Labin biti kvalitetni partneri u budućim projektima i daljnjem baštinjenju naših povijesnih vrijednosti.“ – zaključio je gradonačelnik Valter Glavičić kojemu je predsjednik europskog udruženja Kurt Wardenga i simbolično dodijelio te postavio rudarsku značku na rever čime je obilježeno primanje Labina i LAE-a kao prvih predstavnika iz Hrvatske u ovo značajno europsko udruženje koje baštini rudarsku prošlost.rudarenje lae općina mežica labin art express valter glavičić