Nansi Tireli: I laburist William Negri žrtva je braće Višković

Nansi Tireli: I laburist William Negri žrtva je braće Višković

9.9.2014. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Nakon izbijanja afere izvlačenja novca iz HEP-a na pripremi projekta Plomin C, o čemu smo pisali jučer, na vidjelo je izašlo i da je porezni nadzor u povezanim tvrtkama Alfreda i Roberta Viškovića obavljen od kraja 2012. godine do sredine 2013., a kontrola je obuhvatila razdoblje od 2008. do kraja 2010. godine, u nekim tvrtkama i do kraja 2011. godine.

Zavjet šutnje

Upitno je zašto se za sve tvrtke nije nadzor obavio i 2011. godine s obzirom na to da je već tada bilo jasno da postoji mogućnost kaznenog djela jer se obavljala cesija između povezanih tvrtki u vrijeme dok su im računi bili u blokadi.

Također se već tada uvidjelo da te blokirane tvrtke, veći dio njih bez zaposlenika, sudjeluju u izradi studija za Plomin C. Kako smo jučer pisali, porezni nadzor utvrdio je da naručivanje studija za projekt Plomin C nije izradila tvrtka Urbis 72, koja je dio konzorcija HEP-a, nego je ona punomoć za zastupanje dala tvrtki Urbis Tech R. Viškovića, a ugovore o izradi studija sklapala s njegovim tvrtkama – Forma Inženjering i Urbis Tech, koje su pak prebacile izradu studija na tvrtku Ambassadors Club čiji je 50-postotni vlasnik A. Višković, u to vrijeme voditelj projekta Plomin C. Jesu li u HEP-u znali da tvrtka iz njihova konzorcija Urbis 72 sklapa poslove s tvrtkama koje su u blokadi i povezane s voditeljem projekta A. Viškovićem, nismo dobili odgovor niti je tvrtka Urbis 72 odgovorila zašto je tim tvrtkama povjerila posao. U tvrtki Forma Inženjering suvlasnik R. Viškovića je William Negri, laburist čija je stranka protiv gradnje Plomina C.

 

 

Štetna termoelektrana

Kad se doznalo za njegovu povezanost s projektom, sadašnja čelnica stranke Nansi Tireli bila je na to upozoravana.

– Rečeno mi je da Negri sudjeluje u izradi studije, no on je to radio prije no što je bio u stranci. I sam Negri žrtva je braće Višković jer ima od njih nenaplaćenih potraživanja i taj je postupak na sudu – rekla nam je N. Tireli. Smatra da će gradnja Plomina C na ugljen još više zagaditi to istarsko područje i da je projekt uz protivljenje lokalnih vlasti proglašen strateškim.

 

 Autor:
Lidija Kiseljak

 

Izvor

 

 

gospodarstvo nansi tireli william negri politika demagogija te plomin tep c te plomin 3 alfredo višković robert višković hep