Namjerno koče tužbe protiv Rockwoola

17.10.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Oporba je na sjednici Općinskog vijeća Pićna natuknula da postoje sumnje da predsjednik Silvan Juran i načelnik Ivan Franković, članovi IDS-a, namjerno koče tužbu protiv Tvornice kamene vune Rockwool Adriatic.

U raspravi o tome zašto proces na Trgovačkom sudu u Pazinu na temelju tužbe predane u rujnu 2010. godine još nije počeo sudjelovao je Branislav Vukojević, odvjetnik koji sa suradnicom Adrijanom Šegon Đeromela zastupa Općinu.

Bila je to prva i jedina odrađena točka dnevnog reda jer su u stanci nakon dva sata rada sjednicu napustili oporbeni vijećnici Branko Ružić (Nezavisna lista), Verđilio Karlić (nezavisni na listi IDS-a), Fabricio Lukež (HSLS-ovac na listi IDS-a) te Božena Sučić Juričić i Doris Floričić (obje iz Akcije mladih), a Neven Benazić (NL Kristine Đurović) je bio odsutan pa je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Stoga nije donijeta odluka o broju etaža koje se mogu ozakoniti na nezakonito izgrađenom objektu, za koju je rok donošenja istekao u subotu.

- Imam dojam da imate problema u komunikaciji s Općinom kao i ja. Što mislite o tome, upitala je Sučić Juričić odvjetnika Vukojevića. On je odgovorio da su prije pet mjeseci Općini poslali sudski troškovnik u iznosu od 650 tisuća kuna, no još nisu dobili odgovor, odnosno u kontaktu s Općinom nisu bili do poziva za sudjelovanje na sjednici Vijeća.

Vijećnica je stoga predbacila Frankoviću da je zatajio Vukojevićev dopis i zanemario komunikaciju s njim. Načelnik se pozvao na svoje pravo procjene, a procijenio je da troškovnik nije bitan jer je Općina za ovu godinu u tu svrhu predvidjela 230 tisuća kuna, što, po svoj prilici, neće biti potrošeno te će za 2012. godinu biti planirano svih 650 tisuća kuna.

Ružić, koji je nastupio u ime nedavno formiranog Kluba nezavisnih i vijećnika HSLS-a, koji uz njega čine Karlić, Lukež i Benazić, rekao je da imaju saznanja da su Općina i odvjetnički tim od suda dobili zahtjev da dostave dokaze te da to nisu učinili. Vukojević je to opovrgnuo i rekao da je sud poslao tužbu tuženiku na uvid, što znači da su svi dokazi neophodni za početak procesa prikupljeni.

Suđenje je zapravo počelo jer je Rockwool, očekivano, odbio sve navode, jedino još nije održano prvo ročište, a ono bi, odvjetnikova je procjena, moglo biti sazvano do kraja godine. Ružić je ustrajao upitavši može li Općina odrediti vijećnika ili više njih koji bi na sudu obavili uvid u predmet i tako utvrdili jesu li njihove informacije točne, ali Vukojević mu je odgovorio da za to može biti ovlaštena samo stručna osoba.

Predsjednik Juran je Ružićeve navode ocijenio kao dezinformacije i pritom istaknuo da je trpio pritiske ne bi li osnovao komisiju za suradnju s Rockwoolom, na što nije i neće pristati. U odnosima s odvjetničkim timom je, kaže, možda i bilo zastoja, ali suradnja nije nikada prekinuta. (R. SELAN)

Pican Rockwool