Nakon potvrđenog slučaja bjesnoće na području Labinštine, cijela Istra izložena opasnosti - na snazi izvanredne mjere!

Nakon potvrđenog slučaja bjesnoće na području Labinštine, cijela Istra izložena opasnosti - na snazi izvanredne mjere!

11.1.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

U utorak će u Općini Pićan zasjedati krizni stožer vezano uz potvrđen slučaj bjesnoće kod lisice koja je 1. siječnja ubijena u Kukurinima pred pragom obiteljske kuće. Razmatrat će se rješenje višeg državnog inspektora Radoslava Putnika, izdano 5. siječnja, koje nam je dostavio pićanski načelnik Ivan Franković.

Putnik je, naime, naredio svim vlasnicima pasa mlađih od tri mjeseca na području općine Pićan da, dok traje opasnost od bjesnoće (najmanje tri mjeseca), kućne ljubimce drže zatvorenima. Starije pse i mačke, pak, obaveza je imati pod kontrolom: psi trebaju biti vezani i označeni, a izlaze li iz dvorišta, moraju biti na povocu i s brnjicom.

Necijepljeni psi i mačke - piše u inspektorovom rješenju - moraju se cijepiti protiv bjesnoće u nadležnoj veterinarskoj ambulanti najkasnije do 20. siječnja. Otad će, naime, ovlaštena veterinarsko-higijeničarska služba hvatati, potom i eutanazirati lutalice te necijepljene pse i mačke o trošku vlasnika. Lovačkom društvu Kamenjarka u Pićnu naređeno je, usto, prorjeđivanje populacije lisica, a po potrebi i ostalih divljih životinja te odstrel pasa i mačaka lutalica u matičnom lovištu.

Inspektor Putnik u ponedjeljak nam je potvrdio da su Baćcevi psi, koje je napala lisica, eutanazirani jer nisu bili cijepljeni, a došli su u kontakt sa zaraženim grabežljivcem. Iako je isprva najavljivano da će se Baćac, koji je usmrtio lisicu vilama, podvrgnuti epidemiološkom pregledu, on to nije učinio budući da je nakon savjetovanja s liječnikom utvrđeno da nije mogao biti zaražen.

"Ugroženo je područje u krugu od 60 kilometara, u ovom slučaju cijela Istra, budući da je Pićanština praktički u središtu poluotoka, k tome okružena šumom i velikim lovištima. Valja znati da se zaraženost lisica, osim u njihovom besciljnom lutanju, očituje i u promjenama ponašanja - sukobljavaju se čak i s većim životinjama, ili su pak neprirodno pitome. To je signal za opasnost! Jer, divlja životinja inače izbjegava ljude i naseljena mjesta. Na Barbanštini je bila ušla u dnevni boravak kuće, u Rapcu u hol hotela…", nabraja Putnik. (I. RADIĆ)

bjesnoća lisica opasnost veterina pićan kukurini zaraza radoslav putnik