Nakon godina čekanja u rujnu kreću radovi na dovršetku Spomenika rudaru borcu

Nakon godina čekanja u rujnu kreću radovi na dovršetku Spomenika rudaru borcu

13.5.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Spomenik rudaru, kako ga skraćeno zovemo, doista je najbolji javni spomenik u okolici i nije teško u njemu vidjeti upravo ono što jest: gigantske čekiće koji poput potpornih pilona 'drže' i istovremeno otkrivaju podzemni hodnik. Oni su i konstrukcija i estetika, težina i snaga koja je u konačnici i upisana u njihovoj visini (6 m) i težini (30 tona). Na njegovo dovršenje možemo gledati s idejom ispunjenja zadaće svih Labinjana. Iz istog razloga valja pozdraviti namjeru o dovršenju spomenika. – ovako se godinama pisalo i najavljivalo dovršetak, odnosno uređenje spomen prostora rudaru borcu u samom centru Labina.

Nekad spominjano, danas realizirano, mogli bi zaključiti s obzirom da je ovaj tjedan potpisan ugovor za dovršetak uređenja Spomenika rudaru borcu.

Gradonačelnik Valter Glavičić potpisao je odluke o odabiru najpovoljnijih ponuda za ove radove koji su podijeljeni u dvije grupe, odnosno na građevinske radove vrijedne ukupno pet milijuna kuna bez PDV-a te na radove postavljanja dekorativne rasvjete vrijedne 1,3 milijuna kuna bez PDV-a. Slijedom provedenih postupaka javne nabave kao izvođači radova odabrani su DE Conte d.o.o. iz Labina kao najpovoljniji ponuđač za građevinske radove te trgovačko društvo Elektra d.o.o iz Labina za radove dekorativne rasvjete. Sa odabranim izvođačima je sklopljen okvirni sporazum na četiri godine.

Podsjetimo, veliki natječaj za idejno rješenje Spomenika rudaru bio je raspisan 1980. godine na kojeg je pristiglo 50 idejnih rješenja, a podijeljene su tri nagrade i tri otkupa. Ideja o spomen-obilježju rodila se već sedamdesetih, no dodatna motivacija njegovoj izgradnji, bilo je obilježavanje Labinske republike koja je upravo te godine napunila šezdesetu godišnjicu. Prvonagrađeno idejno rješenje potpisali su akademski slikar Quintino Bassani iz Labina i arhitekt Berislav Iskra iz Rovinja, što je bilo veliko priznanje za autore posebno kada se uzme u obzir jaka konkurencija na jugoslavenskoj razini.

„Spomen prostor rudaru je dio našega Grada na koji smo posebno osjetljivi. Kako zbog memorije na našu rudarsku prošlost i mnoge generacije rudara koje su svojim teškim radom  stvorile nasljeđe kojim se ponosimo, ali isto tako i zbog našeg „duga“ prema tom prostoru  i autorima ovog  posebnog umjetničkog djela, akademskom slikaru Quintinu Bassaniu i arhitektu Berislavu Iskri. Stoga je potpisivanje okvirnog sporazuma sa izvođačima radova  na dovršenju uređenja Spomenika rudaru važan trenutak. Radovi su vezani uz umjetničko djelo i u tome je njihova složenost. , no omjer uloženog i dobivenog je nemjerljiv.

Spomenik rudaru je tu sa nama već više od 40 godina i postao je točka uz koju se veže i prepoznaje  Labin , a njegovim završetkom  nakon toliko godina čekanja umjetničko djelo i park kao jedna cjelina udahnut će novu kvalitetu u javni prostor našega grada.

 Okvirni sporazum je potpisan na četiri godine, no velik dio posla obavlja se već ove godine i kroz 2023. kada će jedan veliki dio biti potpuno dovršen i ovaj će prostor zaživjeti onako kako je trebao prije mnogo godina. Siguran sam kako će ovim ulaganjem Labin dobiti mjesto posebnog značaja i jake emotivne povezanosti s vlastitom prošlošću ali i dio grada koji će postat mjesto druženja na otvorenom za sve generacije.“ – izjavio je gradonačelnik Valter Glavičić

spomenik rudaru borcu spomenik rekonstrukcija