Nakon 15 godina uglasila se jedna od najaktivnijih sportskih udruga Labinštine - Spotsko rekreativni klub "Alba"

Nakon 15 godina uglasila se jedna od najaktivnijih sportskih udruga Labinštine - Spotsko rekreativni klub "Alba"

20.4.2024. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Sport

Svemu lijepom prije ili kasnije dođe kraj.
Tako se eto i udruga Alba nakon 15 godina uspješnog rada gasi i odlazi u anale povijesti. A bio je to rollercoaster od samih početaka, čak i prije nego smo se i formalno osnovali.
Već 2007. na osnivačkoj sjednici donosimo odluku o osnivanju ali nas ih nekog potpuno nepoznatog razloga državni ured za upravu odbija registrirati. Međutim, sticajem okolnosti, bili smo u vrlo bliskoj suradnji s, nažalost pokojnim, gospodinom Željkom Matajom, savjetnikom za sport tadašnjeg predsjednika Stipe Mesića te smo se nekako preko noći zatekli u poziciji da se konačno registriramo i to smo učinili 19. kolovoza 2009. godine. Osnivači udruge su tada bili Alen Peruško, Moreno Mohorović, Alen Paliska, Elena Gržinić, Moreno Bartolić, Andrea Kiršić i Anuška Gržinić Dobrović.

Kroz udrugu je prošlo 158 osoba, na kraju ih je preostalo 27 vjernih, uključujući i troje osnivača.
Udruga je organizirala iznimno velik broj manifestacija, čak 86 raznih utrka u 21 različitom projektu. A bilo ih je svakakvih, od IstraTreka, Plivačkog maratona u Rapcu, legendardnog Lov na tartuf, atletske utrke Grada Labina, Ekipnog triatlona u Rapcu, nikad prežaljene Rabac Adventure Race, Labin Rabac vertical, serijal VerticAlba, Istria 100 by UTMB, Valamar Trail, biciklističku utrku Terra Magica, urbanih orijentacija u Labinu i Motovunu, Dvigrad Trek, Marun trek, Subotina trail, Škrbina vertical, Treking od fruti, Mobility week treking, ljetnih trail liga, Učka vertical, čak i nekih potpuno suludih projekata Aleš Hrvatin - Čarape koji je jednom na MTB biciklu pedalirao iz našeg Buzeta u francuski Buzet povodom ulaska RH u EU, a sve u suradnji s vladom RH. Pokrenuli smo KITA serijal, osnivali Istarski Treking Kup, Alpe Adria Treking Kup, bili članovi biciklističkog i atletskog saveza Hrvatske.
Sveukupno je kroz naše utrke prošlo više od 16000 natjecatelja i na to smo iznimno ponosni.

Klub je imao i iznimne sportske rezultate, 2017. smo bili doprvaci RH u trailu (i po prvi puta organizirali PH u trailu), 2020. postajemo državni prvaci u trailu, a i Eldin Hodžić osvaja titulu prvaka RH u trailu, 2021. smo prvaci RH u planinskom trčanju na duge staze, Eldin Hodžić postaje prvak u istoj disciplini, Pavle Kruljac osvaja treće mjesto, a iste godine Pavle Kruljac osvaja i treće mjesto na PH u trailu te drugo mjesto na PH u 12 sati.
Međutim, ono na što smo posebno ponosni je činjenica da je Alba u nekom periodu vremena bila pokret koja je primjerom otvarala vrata novim udrugama, novim manifestacijama, i pokrenula lavinu outdoor entuzijasta u RH, a i šire. Svojim radom smo pokušali pokazati da se vrijednim radom i neizmjernim zalaganjem destinacija može mijenjati nabolje, da se može djelovati u legalnom okviru i da možemo inspirirati i druge da budu isti i bolji od nas.
Nismo tužni što se gasimo, ovo je vrijeme za slavlje bogatih života!
Na kraju, zahvaljujemo se svim partnerima, sponzorima, pratiteljima, volonterima, članovima i simpatizerima kluba na svoj pomoći u ovih prekrasnih 15 godina od prvog IstraTreka s jedanaest sudionika do globalno poznatih manifestacija.
Živjeli!

Stoji u priopćenju na SRK Alba

SRK Alba sport rekreacija alen paliska