Najavljena biciklistička manifestacija Terra Albona

Najavljena biciklistička manifestacija Terra Albona

19.4.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Sport

Danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljena gastro-biciklistička manifestacija Terra Albona. Konferenciji su prisustvovali zamjenica Gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada, Mirela Faraguna voditeljica LAG-a Istočna Istra, Piero Jenkel iz Brdsko biciklističkog kluba Istra bike, Petra Vrtodušić iz Bike Centra Rabac i Vesna Blažina Hatić iz Grada Labina.

Gastro biciklistička manifestacija „Terra Albona“ u 2018. godini imat će dva izdanja, proljetno (29. travnja) i jesensko (23. rujna). Proljetna manifestacija će se održati na području Grada Labina i općina Kršan i Sveta Nedjelja, a jesenska na području Grada Labina i općina Sveta Nedelja i Pićan. Organizatori manifestacije su Grad Labin, LAG Istočna Istra i Brdsko biciklistički klub Istra bike. Ove godine uključujemo i Bike Centar Rabac kao partnera. Potporu manifestaciji daju Upravni odjel za turizam Istarske županije, Turistička zajednica Grada Labina, Općina Kršan, Turistička zajednica Općine Kršan i Općina Sveta Nedelja.

Manifestacija je regionalnog, nacionalnog i međunarodnog karaktera budući da su u proteklim biciklističkim vožnjama sudjelovali posjetitelji iz cijele Istarske i Primorsko goranske županije i susjedne Slovenije (Kopar).

"Kako bi zadovoljili afinitete većeg broja sudionika predvidjeli smo ponovno dvije rute – rekreativnu i mountain bike. Biciklističkom vožnjom obilaze se obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a kod odabira OPG-a nastojimo primarno obilaziti one koji nude domaće lokalno proizvedene namirnice. Prilagođena je svim uzrastima i profilima od profesionalaca do amatera, ljubitelja biciklizma, rekreativaca, djece i osoba treće životne dobi. Tako su u prošlogodišnjim manifestacijama sudjelovali građani od 2 pa do 75 godina. Ove smo godine izradili i web stranicu manifestacije www.terra-albona.com putem koje su izvršene prijave za sudjelovanje. Do današnjeg dana prijavljeno je 180 sudionika, a prvih 100 dobili su i besplatne majice. Dosad prijavljeni sudionici su s područja Pule, Rijeke, Zagreba, Buzeta, Pazina, Tinjana, Valbandona, Karojbe, Banjola te s područja Labinštine (Hrvatska), a imamo i prijavljene sudionike iz Zgornje Velke (Slovenija). Kotizacija za manifestaciju je 50 kuna, a djeca do 10 godina ne plaćaju kotizaciju. Uplata kotizacije vrši se unaprijed putem bankovne uplate, te se na dan manifestacije neće moći izvršiti naplata.", izjavila je Vesna Blažina Hatić.

"Ideja o projektu, gastro-biciklističkoj manifestaciji „Terra Albona“ rodila se 2015. godine prilikom organizacije aktivnosti za Europski tjedan mobilnosti. Razmišljali smo da bi bilo dobro pokrenuti biciklističku vožnju na području Labinštine koja bi povezala biciklizam s gastronomijom te na taj način potakla sinergiju proizvođača i gosta. Terra Albona je u prvoj godini okupila 30-ak lokalnih entuzijasta, začetnika i pokretača manifestacije, da bi se već sljedeće godine pokazala kao vrhunska ponuda i manifestacija koju treba razvijati. Otada pa do danas svaku manifestaciju poprati više od 250 sudionika, a u prošloj je godini na proljetnoj i jesenskom Terra Alboni sudjelovalo 530 biciklista. Prva stanica rekreativne biciklijade bit će agroturizam Giovanna Allegra u Šumberu gdje će se moći degustirati lokalne delicije. Vlasnica ovog agroturizma Ljiljana Mekiš svoje je dugogodišnje kulinarsko i ugostiteljsko iskustvo odlučila primijeniti u vlastitom projektu, a u ponudi njenog agroturizma isprepliću se autohtoni recepti Labinštine, te tradicijska istarska i talijanska kuhinja. Druga stanica rekreativne biciklijade bit će Festival samoniklog bilja u Kršanu, a slijedeća pauza bit će u obližnjem restoranu; Stare Staze u Kršanu. Posljednja stanica nakon polaska od Kršana je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Piera Licula u Nedešćini gdje ćemo degustacijom vina zaokružiti našu biciklijadu. ", pojasnila je Mirela Faraguna iz lokalnog LAG-a.

„Ciljevi manifestacije, koja postaje već pomalo i tradicionalna u našem gradu jesu brojni, najvažnijima smatramo promociju destinacije, jačanje brenda, te dodatni, kvalitetan sadržaj u predsezoni i posezoni. Terra Albona prikazuje ono najbolje što imamo: predivnu prirodu, kvalitetne ljude i vrhunsku ponudu koju ima Istra, a kakve, sigurna sam, nema nigdje u svijetu. Želja Grada Labina za razvijanje ovakvog vida ciklo i outdoor turizma, vidljiva je i po tome što smo ove subote domaćini jedne utrke koja je svjetskih razmjera, biciklističke utrke čija će nas slika preko TV ekrana lansirati u domove 2 milijarde ljudi, Tour of Croatia. Promocija naše lokalne zajednice i destinacije je nemjerljiva. Upravo je ovo prilika da, uz poziv da se svi pridružite na Terra Albonu, koja je projekt lokalnog karaktera i promocije naših proizvoda, pozovem i na punktove za praćenje Tour of Croatia kako bi slika koja iz Labina i Rapca odlazi u svijet bila još ljepša, prepunih ulica naših ljudi.“, zaključila je Federika Mohorović Čekada.
bbk istra bike terra albona biciklizam rekreacija rekreativna biciklijada biciklijada